Slopend weekeinde voorspeld * De opvolging van Macron * Vakantie (te) duur * Schoonheidsproducten uit de gratie * France Pharmacy scoort * Druivenpluk al begonnen * Veel miljardairs in Frankrijk

vr 18 augustus 2023

Categorieën:

Dit weekeinde: hitte en files

Volgens Météo France zal vrijwel heel Frankrijk dit weekeinde en begin volgende week te maken hebben met een bijna ongekende canicule, hittegolf. Daar komt bij dat verkeersinformatiedienst Bison Futé waarschuwt voor zeer grote drukte op de autoroutes, vooral in de richting zuid-noord. Voor veel toeristen is de vakantie alweer voorbij, ze moeten in dit oververhitte weekeinde thuis zien te komen.


Macron wijst zijn opvolger aan

De verkiezingen zijn pas in 2027, maar de niet-herkiesbare president Macron heeft alvast laten weten dat hij opgevolgd wil worden door zijn ex-premier Édouard Philippe, nu burgemeester van Le Havre. Gérald Darmanin, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, heeft zich meteen als tegenkandidaat opgeworpen. Hij kan rekenen op de steun van ex-president Sarkozy.


Vakantie onbetaalbaar voor veel Fransen

Onderzoek zou uitwijzen dat bijna één op de twee Fransen dit jaar om financiële redenen niet op vakantie gaat. In alle badplaatsen aan de Atlantische en méditerrane kust boeken de boetieks iets van 20% minder omzet dan vorig jaar en een aantal restaurants daar noteert een min van 6%. Onderzoeksbureau Protourisme voorspelt dat het idee van vakantie tegen elke prijs tot het verleden gaat behoren.


Dan maar iets minder mooi

Volgens statistiekbureau l’Insee bezuinigt 45% van de Fransen op de produits de beauté. Die zijn in een jaar tijd gemiddeld 7,9% duurder geworden. Parfums werden 20 à 30 procent duurder. De gemiddelde prijsstijging voor dagelijkse boodschappen bedraagt nu 13,6%.


Vreemde talen bij de apotheek

De Franse apothekers zijn blij met de sterke toename van hun buitenlandse klandizie. Die komen er niet zozeer voor medicamenten, maar vooral voor Franse cosmetica, in eigen land blijkbaar een stuk duurder. Op internet vind je de site France Pharmacy die dagelijks door vele miljoenen mensen all over the world wordt aangeklikt.


Bij Saint-Tropez wordt al geplukt

In onder meer de wijngaarden rond de Golfe de Saint-Tropez (Var) is de vendange, de druivenpluk, al begonnen. Dat is minstens twee weken eerder dan voorzien, het weer zorgt voor een afwijkende en bijzondere situatie.


Brons voor de miljardairs

Frankrijk telt 2.821 miljardairs en staat daarmee op de desbetreffende mondiale ranglijst als derde genoteerd. Achter de VS met 22.710 succesvolle pecunia-verzamelaars en China met 6.231.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven