Vraag & Antwoord: vastgoedtaxatie

di 30 januari 2024

Door Rob Brink, erkend taxateur en directeur van makelaardij New Home

Vraag: Wordt er bij de taxatie van een huis ook rekening gehouden met de eventuele waardestijging of -daling van het huis?

Antwoord van Rob Brink, directeur van makelaardij New Home, en erkend taxateur: Als de vraag betrekking heeft op vastgoedtaxatie, betekent dit dat in geval van een taxatie een erkende en ervaren expert een gedetailleerde analyse uitvoert en de waarde van onroerend goed schat. Het betreft het bepalen van de marktwaarde op dat moment. Het is dus eigenlijk een gewoon een momentopname. Bij een taxatie kijkt een expert naar een groot aantal juridische, technische en economische factoren en gegevens met betrekking tot het betreffende vastgoed, zoals bijvoorbeeld de oppervlakte van woongedeeltes en eventuele bijgebouwen, tuin, ligging, indeling, onderhoudsstaat. Ook wordt er rekening gehouden met de omgeving waarin het pand zich bevindt. Dit soort elementen veranderen niet vaak maar geven een goed beeld van een bepaald pand. Vervolgens worden in de verschillende waarderingsmethoden die bij een dergelijke taxatie worden gehanteerd, bijvoorbeeld recentelijk daadwerkelijk gerealiseerde verkoopprijzen per m2 van vergelijkbare panden (comparatieve methode) of actuele bouwkosten per m2 die op dat moment gelden (kostprijsmethode) gebruikt. Deze prijzen veranderen met de markt mee en zijn dus aan veranderingen onderhevig. In een dalende of stijgende markt zal een taxatiewaarde na verloop van tijd dus respectievelijk ook meedalen of stijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven