Recept van de week: Wortel/koolsalade

wo 31 januari 2024

Vraag me niet hoe ’t zit, maar ik las dat nota bene wortelen in de supermarchés de inflatie-kampioen van Frankrijk zijn. Dat wil zeggen: van alle levensmiddelen zijn ze het meest in prijs gestegen. Met iets 45%. Vond ik helemaal geen geruststellend bericht, want ik werk graag met carottes. Je kunt er echt van alles mee, van een oer-Hollandsche hutspot tot een soepje met een uitgesproken Provençaals kruidenkarakter. Enfin, ik zag ze gisteren los in het schap liggen, echte winterpenen, en ik dacht: toeslaan! Voor ze nog duurder worden en tot de groenten-juwelen worden gerekend.

Het is al een paar dagen lastig te volgen weer: ’s avonds en ’s nachts onder nul, en dan overdag iets van 16°C, met wat zon. Wat zet je dan op tafel? Ik kwam al peinzend uit op deze zonnige salade met een winterse annotatie.

Ingrediënten

  • 2 grote winterwortels, of 8 dikke gewone wortels
  • ½ wit kooltje
  • 1 klein uitje
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 eierdooier
  • 15 cl arachide- of zonnebloemolie
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 1 theelepel suiker
  • zout en peper

Bereiding

Snij het witte kooltje in de lengte doormidden, pak een helft in in folie en bewaar voor een volgend/ander gerecht. Haal de buitenbladeren van de andere helft af, snij hem nog een keer doormidden en snij het harde binnenwerk eruit, zodat er alleen maar bladeren overblijven. Snij die in ragfijne reepjes.Schil en rasp de wortelen grof.Pel en hak het uitje fijn.Doe kool, de wortelen, het uitje en de rozijnen in een ruime kom en meng ze door elkaar.

Maak de saus: Doe de eierdooier (het eiwit kun je een paar dagen in de koelkast bewaren voor iets anders, of invriezen) in een kommetje en klop even los. Doe er de azijn, en zout en peper bij. Zet de mixer erop en giet er scheutje voor scheutje de olie bij tot er een mooie mayonaise ontstaat. Doe er pas op het laatst de suiker bij en klop nog even door.

Giet de saus over de groenten en meng alles goed door elkaar. Laat een half uurtje koel staan, zodat de smaken mooi kunnen intrekken. Hussel voor het opdienen nog even dooreen. Omdat er een rauwe eierdooier in gaat, liever geen restjes bewaren. En wie een rauwe eierdooier niet aandurft, kan die vervangen door gepasteuriseerd eigeel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven