De kuisheidsgeloften van Ansouis

do 29 februari 2024

Categorieën: , ,

Door Denise Baudet

Het kan absoluut geen kwaad Ansouis alvast te noteren als ‘een bezoekje waard’. Nog (?) niet zo’n toeristische hotspot als Gordes en Ménerbes vlak in de buurt, maar wel degelijk zo’n plus beau village de France, en er is een sterrenrestaurant met een sublieme Provençaalse keuken. Ansouis ligt in het hart van de Luberon, op iets van 30 km van Aix-en-Provence. Als je er bent, zie je in de verte de rivier de Durance en de berg Le Grand Luberon. Het dorp is het verhaal van een kasteel.

Een kasteel uit de 10e eeuw, daarna voortdurend ‘aangepast’. Had een militaire functie, bescherming van de destijds belangrijke route Aix-Apt. Het dorp (nu 1.200 inwoners) groeide uit tot een soort lusthof, wijngaarden tussen le village en het hoger gelegen château.

Dat kasteel was heel lang in bezit van de familie Sabran, die ook op een heel andere manier een stempel op de geschiedenis van het dorp heeft gedrukt. Je had in 1285 Elzéar, graaf van Sabran, die trouwde met ene Delphine de Signe. Ze legden een kuisheidsgelofte af en leefden (voor zover bekend) vol gebed, boetedoening en zorg voor de minder bedeelden. Amper nadat hij was overleden werd Elzéar heilig verklaard door paus Urbanus V(1310-1370) en het idee Delphine voortaan te ‘vereren’ sprak de daaropvolgende paus Innocentius VII (1339-1406) ook wel aan. Nu is er nog elk jaar in september een heilige mis ter viering van Saint-Elzéar. In het werkelijk schitterende kerkje in de vesting.

Een labyrint van gedateerde straatjes

Het dorp anno nu is een waar labyrint van gedateerde straatjes en steegjes, middeleeuwse pandjes, nu met vaak boetiekjes en galerietjes. Ga in elk geval ook even kijken in het Musée Extraordinaire (met kelder) van de kunstenaar Georges Mazoyer. Vanaf de Place St. Elzéar loop je even door de Rue-du-Petit-Portail naar boven (subliem uitzicht) en je komt op een pleintje waar het ‘apéro’ klaar staat. Op zondagochtend markt. Er zijn 3 bewegwijzerde wandelroutes uitgezet.

Als je die omgeving wat langer wilt rondkijken: De Chambres d’Hôtes Wijzer attendeert op de Mas des Amandons. Je wordt er ontvangen door Vlamingen.

Uit eten

  • La Closerie, Bld. des Platanes, +33 (0)4 90 09 90 54.
    De voortreffelijke keuken van Oliver Alemany, 1 Michelinster. Lunchmenu € 38.
  • Le Grain de Sel, Grand Rue, +33(0)490 09 85 90. Bar à vin, terras, goede keuken.

Meer info over het dorp: www.ansouis.fr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven