Flitsgesprek: Ingrid Greunsven

do 21 maart 2024

Categorieën: ,

In deze rubriek vertellen Nederlanders en Vlamingen over hun keus voor Zuid-Frankrijk.

Even voorstellen:
Ingrid Greunsven, al bijna 25 jaar getrouwd met Jos Leijen, die ik heb leren kennen tijdens de studie in Breukelen. Dat is dan weer 40 jaren geleden. Geboren in Tilburg, maar woonde sinds mijn 18e in het centrum van Utrecht. Wij hebben een hond, Bartje, een cairn terrier van ruim 13 jaar.  Een oudje dus, maar hij doet het nog steeds hartstikke goed.

Sinds wanneer in Zuid Frankrijk?
Jos en ik zijn april 2009 naar Zuid Frankrijk vertrokken. In 2010 hebben we onze chambres d’hotes en gites geopend. Deze hebben we afgelopen januari verkocht. Velen dachten dat we nu naar Nederland zouden terugkomen, maar wij blijven hier wonen. Voelt op een of andere manier aan emigreren voor de tweede keer. En weer met volle overgave!

Ooit spijt gehad?
Nooit. Sterker nog: na 15 jaren hier zeggen we nog regelmatig tegen elkaar dat emigreren onze beste stap ooit is geweest.

Waarom Zuid Frankrijk?
Oeps, het had ook zomaar Italië kunnen zijn geworden. We waren in ieder geval op zoek naar meer rust en ruimte om ons heen. En in ons hoofd. We hebben zowel in Italië als in Zuid Frankrijk gezocht naar een terrein om onze B&B in te starten. Uiteindelijk als een blok gevallen voor een terrein in Seguret (Vaucluse) vanwege het prachtige uitzicht. Gelukkig kunnen we ook na de verkoop van onze chambres d’hotes in Seguret blijven wonen.

Wat is de grootste charme van Zuid Frankrijk?
Het licht, het klimaat, het goede eten en heerlijke wijnen, de ruimte. Kortom: de hoge kwaliteit van leven.

Ingeburgerd?
Ja, best goed. Hoewel er wel een grens lijkt te zijn. Echte vrienden hebben we hier niet. De Fransen zijn toch erg gericht op familie. Wat geholpen heeft, is dat wij 23 gasten hadden die we regelmatig naar de lokale restaurants verwezen. Ben benieuwd of het nu anders gaat worden.

Contact met andere Nederlanders?
Nee, zeer weinig. Tijdens het verhuurseizoen, heb je je handen vol aan het verzorgen van een fijne vakantie voor je gasten. In ons geval vooral Nederlanders en Belgen. We waren blij wanneer we even gewoon met z’n tweeën waren. Wij hebben de sociale contacten verwaarloosd. Dat gaan we nu beter aanpakken.

Tips voor de vakantiegangers?
Zuid Frankrijk is dichtbij. Je komt ongetwijfeld terug, dus doe lekker rustig. Blijf langer op dat terrasje zitten, geniet van nog een glaasje rosé. Daar worden onze buren trouwens ook erg blij van, wij zitten namelijk midden tussen de wijngaarden.

Wat is je favoriete stad aan de Cote d’Azur?
Geen idee, kom daar bijna nooit. Dichter in de buurt: Vaison la Romaine, met zowel een romeins als een middeleeuws gedeelte en Arles. Dat doet mij altijd weer denken aan Utrecht. Lekker compact en vol historie.

Ooit terug naar Nederland?
Wij hebben nu voor de tweede keer heel bewust gekozen voor een leven buiten Nederland. Denk niet dat wij ooit nog teruggaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven