Gorges du Verdon? Vergeet straks Moustiers-Sainte-Marie niet!

do 21 maart 2024

Door Patrick de Graaf

’s Zomers gaat zo ongeveer iedereen een kijkje nemen bij de Gorges du Verdon, Var/Alpes-de-Hautes-Provence. Ik niet. Beetje erg veel toeristen en als je de schitterende kloven echt wilt beleven, zijn het voor- en najaar de ideale seizoenen. Als ik in de buurt ben, ga ik altijd ook even naar Moustiers-Sainte-Marie. Met enige voorsprong mijn favoriet op die lijst van ‘les plus beaux villages de France’. Vastgeplakt tegen de voet van hoge kliffen aan de westelijke ingang van de gorges en vlakbij het Lac de Sainte-Croix waar je in het hoogseizoen graag naartoe gaat, al helemaal als het weer ‘canicule’ is en dus knap warm.

Valt in het dorp met maar 700 inwoners dan wel mee hoor, het ligt op 600 meter hoogte en dus relatief koel. Moustiers werd al in 434 rondom een klooster door monniken – afkomstig van het eiland Lérins voor de kust bij Cannes – gebouwd. Hoewel al? Er zijn sporen van menselijk leven van 30.000 jaar geleden. Nou ja, het is één van de mooiste en meest authentieke dorpjes van de omgeving, met een klaterende waterval en een enorme goudkleurige ster boven het kerkje uit de XIIe eeuw, hangend aan een 227 meter lange ketting die tussen de rotsen is gespannen.

Cadeautje van een kruisridder

Volgens de legende werd die ster ooit uit dankbaarheid geschonken door een kruisridder die heelhuids was teruggekeerd in zijn geboortedorp. Je weet het maar nooit. Er bestaat meer zekerheid over de kapel uit de Karolingische tijd (Chapelle Notre Dame de Beauvoir) aan het laatste deel van een bedevaartroute. Het dorp is verder al eeuwen beroemd om z’n faïence, aardewerk, er is een keramiekmuseum.

Zelfs een sterrenrestaurant

Ik kom ook graag in Moustiers-Sainte-Marie omdat je er voortreffelijk kunt eten. Je zou het niet meteen verwachten in zo’n klein dorp, maar ze hebben er een sterrenrestaurant, La Bastide de Moustiers, van Alain Ducasse zelf, zo ongeveer wereldkampioen Michelin-sterren. Hij staat niet dagelijks in de keuken, hij koos deze locatie omdat de moestuinen veel bieden waarmee hij zijn ideeën kan verwezenlijken.

Uit eten
La Bastide de Moustiers, Chemin de Quinson (1 Michelin-ster).
La Ferme St. Cécile, Route des Gorges du Verdon.
La Table du Cloîture Place du Presbytère.
La Grignotière, Rue du Docteur Sénés.
Chez Dan, Rue du Docteur Sénés (fruits-de-mer)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven