Angst voor aanslagen * Scholen bedreigd * Dramatisch begrotingstekort * Herinvoering dienstplicht?  * ‘War on drugs’ * Droogte in de Hérault * Goedkope ‘Bordeaux’ * Verpakte salades ongezond

vr 29 maart 2024

Categorieën:


Vrees voor terrorisme

Na de recente moordpartij in Moskou zou een opiniepeiling uitwijzen dat 70% van de Fransen beducht is een terroristische aanslag in eigen land. De regering heeft het dreigingsniveau tot het hoogste peil verhoogd. Zwaar bewapende militairen bewaken toeristische attracties, openbare gebouwen, kerken, vliegvelden, etc. Er geldt een soort officieuze noodtoestand. Veiligheidsdiensten wijzen de Olympische Spelen (juli, in Parijs) als mogelijk doelwit aan. Een kleine meerderheid van Fransen (53%) vindt dat de opening van de Spelen op de Seine gewoon moet doorgaan. De politie-vakbonden zijn daar tegen. Nederland heeft ondertussen het reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel aangescherpt. Opletten in de steden en grote bijeenkomsten liever mijden. België had daartoe al eerder besloten. Zie ook de column van Peter Hooft (alleen abonnees).


Scholen gesloten na bedreigingen

In het hele land zijn deze week honderden scholen per email of telefonisch met geweld bedreigd. Alleen al in de departementen Alpes-Maritimes en de Var ging het om 120 vooral middelbare scholen. In veel gevallen werden de leerlingen uit voorzorg naar huis gestuurd.


Begrotingstekort: pijnlijk probleem 

In 2023 bedroeg het begrotingstekort 5,5%, veel hoger dan gedacht. De Europese norm is maximaal 3%. De regering staat voor de keus tussen belastingverhoging of bezuinigen. Financiën-minister Bruno Le Maire kondigde aan dat belastingverhoging niet aan de orde is. Er is wel sprake van een beperking van de werkloosheidsuitkeringen. In elk geval de duur daarvan. Een ruime meerderheid van Fransen zou daar voor zijn.


Weer militaire dienstplicht?

Een enquête zou uitwijzen dat 65% van de Fransen voor herinvoering van de militaire dienstplicht is. Die is formeel nooit afgeschaft maar door president Chirac in 1996 ‘opgeschort’.


Drugsmilieu in cijfers

Zoals eerder gemeld tracht de regering via de operatie place nett XXL in 10 grote steden gewelddadige drugsbendes aan te pakken. Er zou uitgerekend zijn zo’n 200.000 mensen in Frankrijk bij de handel in drugs betrokken zijn. Hun ‘omzet’. zou € 3,5 miljard bedragen.


Hérault: nu al dreigend watertekort

De zomer moet nog beginnen en het heeft de  voorbije weken flink geregend. Niettemin is de drinkwatervoorziening in 12 communes in het departement Hérault nu al als onrustbarend aangemerkt.


‘Bordeaux’: reputatie op het spel

Supermarché Carrefour biedt wijn met de appellation Bordeaux voor € 1,66 per fles aan. De wijnboeren in de omgeving van Bordeaux zijn razend. Ze staan bekend om hun topwijnen tegen topprijzen. Ze vinden dat Carrefour hun reputatie te grabbel gooit en zelfs plundert..


Verpakte salades ongezond

Volgens consumentenorganisatie 60 millions de consommateurs bevatten verpakte salades teveel pesticides. Het zou zijn dat in Frankrijk 7 van de 10 huishoudens elke dag salades uit een zak eet.

1 gedachte over “Angst voor aanslagen * Scholen bedreigd * Dramatisch begrotingstekort * Herinvoering dienstplicht?  * ‘War on drugs’ * Droogte in de Hérault * Goedkope ‘Bordeaux’ * Verpakte salades ongezond”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven