Dat douanepad bij Saint-Tropez

do 4 april 2024

Categorieën:

De sentier du littoral, ook sentier des douaniers genoemd, vindt zijn oorsprong einde 18de eeuw. Het wandelpad moest dienen om de activiteit van de douaniers, het bewaken van de kust, te vergemakkelijken. Deze activiteit geraakte stilaan uitgedoofd en stierf een stille dood zodat begin 20ste eeuw de sentier du littoral de rol toebedeeld kreeg die hij vandaag nog heeft: een wandelpad langs de kust. De regering moest optreden om conflicten tussen privéeigenaars en wandelaars te vermijden. De belangen van beide partijen waren niet altijd dezelfde. De toeristen zochten naar onbeperkte vrijheid, de eigenaars naar bescherming van hun eigendom. Als je langs de kust wandelt, tonen de uit de kluiten gewassen villa’s hun ongelimiteerde rijkdom. Sommige eigenaars deinzen niet terug om ook de aanpalende stranden als hun persoonlijk bezit toe te eigenen.  

De paden vragen heel wat onderhoud om vernieling door erosie en onberekenbare natuurelementen te voorkomen. De wandelingen zijn meestal gemarkeerd en maken soms ook deel uit van de GR-wandelroutes. 

 Een wandeling langs de sentier du littoral is geen strandwandeling maar ligt in het bereik van de meeste wandelaars. Trappen, grillige rotsen, plantengroei, ze kunnen de techniciteit van de wandeling bemoeilijken maar zijn niet onoverkomelijk.  

Je kan genieten van de lichtinval op het zeeoppervlak, de kleurenschakering van het water, liefelijke, eenzame zandstranden en de kleurenpracht van bloemen en planten die voldoende voedsel vinden op onherbergzame rotsmassa’s. Iedere periode van het jaar is geschikt maar mei heeft mijn voorkeur omdat dan de meeste bloemen in bloei staan.

De stilte laat zich enkel overtreffen door het geruis van kolkende golven, het aantal toeristen is beperkt en het respect voor de natuur is er legio. We waren wel verwonderd over het aantal toeristen dat einde maart de wandeling van plage de l’Escalet (omgeving Ramatuelle) naar Cap Taillat had uitgekozen. Er zijn plaatsen die minder bezocht worden, maar of de relatieve drukte de rust verstoort, durven we niet beweren.  

 Bij vorige gelegenheden hebben we Presqu’île de Giens, La Madrague, Saint-Tropez en La Croix Valmer verkend.  

Alleen al in de Var, waar de sentier du littoral zich uitstrekt over 192 km is er keuze genoeg. Meer informatie vind je op var.gouv.fr/sentier-du-littoral-r96.html

Wandelschoenen aantrekken, picknick voorbereiden en genieten! En nadien een terrasje aan een van de ontelbare stranden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven