Presse: Ongerustheid om de Spelen * Gedoopt tijdens Pasen * Gevoel van onveiligheid * Record aantal gevangenen * Helderziende op het gemeentehuis * ‘Hollywood’ komt niet * Alain Delon onder curatele

vr 5 april 2024

Categorieën:

Zorgen om de JO

Een kleine meerderheid van de Fransen (52%) vindt dat hun land niet klaar is de Olympische Spelen (Jeux Olympiques)  in juli in Parijs, maar ook in Marseille en zelfs op Tahiti, 15.000 km van la capitale. Men houdt rekening met de komst van 15 miljoen toeschouwers en er zou sprake zijn van een groot risico van terreur. De horeca heeft het over 200.000 vacatures en kondigt hoge prijzen aan.


Sterke stijging aantal dopelingen

Op paaszondag lieten zich in Frankrijk 7.135 mensen christelijk dopen. Een stijging van 31% in vergelijking met vorig jaar. Onder hen 62% vrouwen. Vooral in La France profonde (platteland) was de belangstelling voor een doopplechtigheid groot.


Fransen slecht op hun gemak

Een enquête zou uitwijzen dat 91% van de Fransen zich nu minder ‘veilig’ voelt dan drie jaar geleden. Ze noemen geweld op straat, bedreiging van scholen en het risico van terroristische aanslagen.


Gevangenissen overvol

Onder meer de Raad van Europa en het Hof voor de Mensenrechten waarschuwt Frankrijk al jaren dat de situatie in Franse gevangenissen wegens overbevolking niet te tolereren is. Op 1 maart zaten er 76.766 mensen in Franse prisons. Een nieuw record.


Burgemeester in opspraak

De burgemeester van Agde (departement Hérault, 30.000 inwoners) besloot na zijn echtscheiding een clairvoyante (helderziende) op een hoge positie in zijn gemeentelijke ambtenarij te benoemen. Justitie doet onderzoek naar belangenverstrengeling via onder meer huiszoeking bij de mairie van Agde. Zie ook de column van Renée Vonk-Hagtingius.


1 april: ‘Hollywood’ komt niet

Op sociale media stond te lezen dat de Foire de Brignoles, (Var), de grootste landbouwbeurs van Zuid-Frankrijk, geopend zou worden door de Hollywood-acteurs George Clooney en Brad Pitt. Die wonen in de buurt, of hebben er althans een huis. Het bleek om een 1 april-grap te gaan, in Frankrijk de Poisson d’Avril. Zou ermee te maken hebben dat vele eeuwen geleden de Fransen het nieuwjaar eigenwijs op 1 april bleven vieren in plaats van op 1 januari als gekkies werden aangewezen door stiekem een papieren vis op hun rug te plakken.


Alain Delon uitgeschakeld

Eerder over gehad, de ruzie tussen de potentiële erfgenamen (kinderen) van de acteur Alain Delon (88). Een rechter bepaalde eerder dat hij min of meer onder curatele gesteld moest worden. In een nieuwe procedure heeft een hogere rechter uitgemaakt dat hij volledig onder curatele staat. In financiële zin mag hij zelf helemaal niets meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven