Vakantietip: Les Dentelles de Montmirail

di 9 april 2024

Categorieën: , ,

Meer van de Vlaamse thriller-auteur Marcus Marc, kijk op marcusmarc.blog4ever.com

Door Marcus Marc

Les Dentelles de Montmirail is een bergketen dat zich over 8 km uitstrekt, ten noorden van Carpentras, ten zuiden van Vaison-la-Romaine en ten westen van de Ventoux. Ze maakt deel uit van de Monts de Vaucluse. In de klimwereld zijn de flanken van dit gebergte een wereldwijd begrip. De streek is bij het bredere publiek gekend voor zijn kwaliteitswijnen, de productie van olijfolie en zijn truffels. Niet alleen culinaire fanaten kunnen er hun gading vinden, wie van wandelen, natuur en een rijk patrimonium houdt, zal evenmin ontgoocheld terugkeren. Vaison-la-Romaine, Beaumes-de-Venise en Malaucène zijn de bekendste dorpen uit de omgeving.

Wij hebben ons beperkt tot twee tussenstops. Het domaine Coyeux in Beaumes-de-Venise en Séguret.

Muscat-wijn en super vergezichten

Het domaine Coyeux hebben we niet alleen uitgekozen voor zijn superlekkere muscat wijnen maar vooral voor de spectaculaire vergezichten die een bezoek en geplande proeverij even doen vergeten. Vooraleer je de gebouwen van het domein in het zicht krijgt, heb je al een lange, steile klim achter de rug. Wandelschoenen hoef je niet aan te trekken. De grillige vormen van de bergketen duiken plots voor je op. Adembenemend is de enige passende omschrijving van het verbluffende landschap dat het domein je als voorproefje aanbiedt. De puntige, kale toppen van de Dentelles laten zich omringen door de groene kruinen van loof- en naaldbomen, de in terrasvorm aangeplante olijfbomen en de lagergelegen wijngaarden. De cultuur in terrasvorm, restanques worden ze in de Provence genoemd, is een wijdverspreide manier om in onherbergzame omgevingen bepaalde agrarische activiteiten te kunnen ontplooien. Daarvoor moet men eerst ontelbare stenen uit de grond verwijderen om ze later te gebruiken voor het bouwen van muurtjes. Uiteindelijk verschijnen er kleine, werkbare percelen. De povere grond vruchtbaar maken door ze van zon en water te voorzien, blijft het grootste probleem. Ook al zou je eerder het tegendeel denken, aan water is er geen gebrek in de omgeving. Kleine waterlopen die uitmonden in de Ouvèze zorgen voor de noodzakelijke waterbevoorrading. Tijdens lange, droge periodes kunnen de riviertjes droog komen te staan en is het hopen op een stevig onweer om ze te bevoorraden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het aantal zwembaden in de regio eerder beperkt is.

Een uitgelezen schuilplaats voor de weerstand

Tijdens de tweede wereldoorlog hebben de Dentelles de Montmirail een belangrijke rol gespeeld. De onherbergzame omgeving was een uitgelezen schuilplaats voor de weerstand.

Séguret is een middeleeuws dorpje dat weinig van zijn authenticiteit verloren heeft. Omdat de mistral zich regelmatig laat gelden zijn de huisjes zo gebouwd dat ze langs de noordzijde nauwelijks vensters hebben. In de winter beperkt die constructie het verlies aan warmte, in de zomer houden ze de gebouwen aangenaam koel. De loofbomen die de bewoners aan het zuiden van de woningen planten, zorgen door hun bladerdek voor koelte in de zomer, in de winter, nadat ze hun bladeren afgeworpen hebben, laten ze de zonnestralen door. Ook in dit dorp kan je fonteintjes en wasbakken nauwelijks uit het dagelijkse leven wegdenken.

De canicule beperkt onze activiteit tot lui slenteren door de nauwe, geplaveide straatjes, harmonieus afgebakend met charmante huisjes, opgetrokken in de witte kalksteen die in de carrières ontgonnen werd. Eenvoud siert. Het zicht op de terrasbouw van de wijnvelden onthult de expansie van de wijncultuur. Kwaliteit staat er hoog in het vaandel. De rosé die wij van domaine de Mourchon proeven, kan ons in ieder geval bekoren. Om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren, verlaten de viticulteurs de vlakten en ontginnen nieuwe wijnvelden in de flanken. De vroegere, industriële activiteiten zoals het ontginnen van kalk, de fabricatie van dakpannen en het maken van sigarettenpapier stierven een langzame, maar zekere dood. Het verwondert ons evenmin dat kunstenaars de weg naar dit pittoreske dorp gevonden hebben.

Piepkleine pareltjes

Notre Dame d’Aubuisson, La Roque Alric en Sablet staan nog op ons todo-lijstje om af te vinken. De toekomstplannen zijn gemaakt. Een wandeltocht naar een van de hogere toppen in combinatie met het ontdekken van piepkleine pareltjes hebben we uitgesteld tot wanneer de alomtegenwoordige zon zich van haar mildere kant laat zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven