Le sentier des douaniers: 192 unieke kilometers

ma 27 mei 2024

Categorieën: , , ,

Meer van de Vlaamse thriller-auteur Marcus Marc, kijk op marcusmarc.blog4ever.com

Wandelen langs de sentier du littoral van Plage de l’Escalet naar Cap Taillat.

Plage de l’Escalet

De sentier du littoral, ook sentier des douaniers genoemd, vindt zijn oorsprong einde 18e eeuw. Het wandelpad moest dienen om de activiteit van de douaniers, het bewaken van de kust, te vergemakkelijken. Deze activiteit geraakte stilaan uitgedoofd en stierf een stille dood zodat begin 20e eeuw de sentier du littoral de rol kreeg toebedeeld die hij vandaag nog heeft: een wandelpad langs de kust. De regering moest optreden om conflicten tussen privé-eigenaars en wandelaars te vermijden. De belangen van beide partijen waren niet altijd dezelfde. De toeristen zochten naar onbeperkte vrijheid, de eigenaars naar bescherming van hun eigendom. Als je langs de kust wandelt, tonen de uit de kluiten gewassen villa’s hun ongelimiteerde rijkdom. Sommige eigenaars deinzen er niet voor terug om ook de aanpalende stranden als hun persoonlijk bezit toe te eigenen.

De paden vragen heel wat onderhoud om vernieling door erosie en onberekenbare natuurelementen te voorkomen. De wandelingen zijn meestal gemarkeerd en maken soms ook deel uit van de GR-wandelroutes.

Geen strandwandeling

Een wandeling langs de sentier du littoral is geen strandwandeling, maar ligt in het bereik van de meeste wandelaars. Trappen, grillige rotsen, plantengroei, ze kunnen de techniciteit van de wandeling bemoeilijken maar zijn niet onoverkomelijk. Je kunt genieten van de lichtinval op het zeeoppervlak, de kleurenschakering van het water, liefelijke, eenzame zandstranden en de kleurenpracht van bloemen en planten die voldoende voedsel vinden op onherbergzame rotsmassa’s. ledere periode van het jaar is geschikt maar mei-juni heeft mijn voorkeur omdat dan de meeste bloemen in bloei staan.

De stilte laat zich enkel overtreffen door het geruis van kolkende golven, het aantal toeristen is beperkt en het respect voor de natuur is er legio. We waren wel verwonderd over het aantal toeristen dat einde maart de wandeling van Plage de l’Escalet (omgeving Ramatuelle) naar Cap Taillat had uitgekozen. Er zijn plaatsen die minder bezocht worden, maar of de relatieve drukte de rust verstoort, durven we niet te beweren. Bij vorige gelegenheden hebben we Presqu’île de Giens, La Madrague, Saint-Tropez en La Croix-Valmer verkend.

Alleen al in de Var, waar de sentier du littoral zich uitstrekt over 192 km is er keuze genoeg. Meer informatie vind je hier.

Wandelschoenen aantrekken, picknick voorbereiden en genieten! En nadien een terrasje aan een van de ontelbare stranden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven