Nog geen topweer * Grote natuurbrand in de Vat * Verkiezingscampagne barst los * Afgang Citroën * Aanhoudend gevecht om de A69 * Telefoonverbod voor kinderen? * Shrinkflation niet voorbij * Kan Macron president blijven? De burgemeester te water?

vr 14 juni 2024

Categorieën:


Echt heet? Nou nee

Volgens Météo France dit weekeinde in elk geval geen regen in de Provence. Maar het windzuchtige duo mistral-tramontana neemt geen vrijaf. Het zal om gematigde temperaturen gaan, tot 25 graden. ’s Nachts kan het tot 16 graden afkoelen.


Weer natuurbrand in het Massif de Maures

De eerste grote natuurbrand van dit jaar in Frankrijk trof uitgerekend het Massif des Maures in de Var, al eerder zwaar getroffen. Er ging 600 ha. verloren. Hameaux bij Plan de la Tour en ook een boerderij bij Vidauban moesten geëvacueerd worden.


In de ban van verkiezingen

Amper 24 uur nadat president Macron zondagavond tot ieders verrassing bekend maakte dat hij het parlement ontbond, barstte de verkiezingscampagne los. Bij de Euro-verkiezingen had de president klop gekregen van Martine Le Pen; uitslag ruim 31% tegen ruim 14%. In 93% van de Franse gemeenten bleek het Rassemblement National van Le Pen de grootste. Nu nieuw verkiezingen binnen 3 weken; op 30 juni en 6 juli. Op links was er binnen de kortste keren een Nouveau Front Populair (Nieuw Volksfront), een akkoord tussen partijen die elkaar vorige week nog het licht in de ogen niet gunden. Nu gaan ze elkaars kandidaten steunen. Front Populair is een verwijzing naar 1936 toen links met Léon Blum (ultra)rechts versloeg. Ter rechterzijde is er nu juist oorlog en dus splitsing. RL (Les Républicains, ongeveer Chirac en Sarkozy) valt uit elkaar. De voorzitter wil samenwerken met Le Pen, de meeste van zijn leden niet. En nu is die voorzitter door zijn eigen partij geroyeerd. De rechter moet bepalen of dat wel kan. Zo ben je bij verkiezingen natuurlijk kansloos. Zie ook de column van Peter Hooft.

Ondertussen zijn er de eerste peilingen. Le Pen staat op 32%, het linkse Volksfront op 25% en de partij van Macron (La Renaissaince) op 19%. Als deze verhoudingen in de uitslag bevestigd worden, zal Jordan Bardella (1995) namens mevrouw Le Pen minister-president worden. Hij volgt dan Gabriel Attal (1989) op.


Citroën: foutje, niet bedankt

Iets van nationale schaamte in Frankrijk: het iconische en super-Franse automerk Citroën (overigens met een heel Nederlandse achtergrond) heeft 530.000 auto’s moeten terugroepen. Er is iets met de airbags. Het betreft vooral de modellen C3 en DS 3.


Nog een autoroute?

Milieu-activisten verzetten zich tegen de aanleg van de A69, 59 km in de omgeving van Toulouse (Occitanie, Zuidwest-Frankrijk). Er zijn hongerstakingen en vrijwel elk weekeinde incidenten met de politie.


Telefoonverbod voor kinderen

President Macron wil dat kinderen onder de 11 jaar niet over een telefoon mogen beschikken. Het hele land vraagt zich af hoe hij denkt dat te controleren.


Minder voor meer

De consumentenorganisatie Que Choisir stelt vast dat in de supermarchés de inflatoire prijsstijgingen min of meer voorbij zijn, maar dat er tegelijkertijd nog steeds sprake is van wat in Frankrijk shrinkflation heet. Dus hoge(re) prijs bij minder kwantiteit. Het zou nu vooral gaan om dierenvoedsel, cola en water in flessen.


Een presidentiële finale?

Macron: hoe lang nog? Dat president Macron impopulair is, staat wel vast. Maar wat als hij (zijn partij) de parlementsverkiezingen verliest. Volgens een opiniepeiling wil 57% van Fransen dat hij dan aftreedt. Hij heeft al gezegd dat hij dat niet zal doen. De eerste presidentsverkiezingen zijn in 2027.


Dat Olympisch avontuur in de Seine

Burgemeester Anne Hidalgo (1959) van Parijs heeft haar toegezegde duik in de Seine, straks Olympisch zwembad, voorlopig afgezegd. Ze zou op 26 juni te water gaan, nu wordt het misschien 7 juli. De kwestie is: hoe schoon is die Seine?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven