Flitsgesprek: wijnkenner Paul Schmit

ma 17 juni 2024

Categorieën: ,

In deze rubriek vertellen Nederlanders en Vlamingen waarom ze voor Zuid-Frankrijk hebben gekozen.

Even voorstellen …

Enchanté, mijn naam is Paul Schmit. Na 30 jaar de wijnbusiness in Nederland wilde ik altijd al in Frankrijk wonen.

Hoelang in Frankrijk?

Nu alweer bijna 12 jaar midden in de Provence … in Le Coeur du Var! Met 650 wijnproducenten om mij heen begrijp je wel dat ik mij hier nooit zal vervelen. Interessante gesprekken met de producenten maken het altijd bijzonder. Leuke blindproeverijen organiseren is mijn ding, dan wint de wijn die goed in elkaar zit. Dat is mijn doel, om wijnen te ontdekken met een redelijke/eerlijke prijs.

Ooit spijt gehad van je keuze? 

Nog géén dag! Uiteraard ook voor het weer, want kijk maar op de kaart van Frankrijk, dan begrijp je het wel.

Waarom voor Zuid Frankrijk gekozen? 

Er zijn ruim 150 traditionele dorpen waar geen torenflats mogen worden gebouwd. Het lijkt hier of de tijd af en toe stil staat, en dat bevalt me prima.

Wat is de grootste charme van Zuid Frankrijk? 

Je moet hier geen haast hebben, genieten is belangrijker. In Nederland ben je na 20 minuten al 40 km verder, hier dus niet.

Ben je ingeburgerd? 

In 2021 hebben ze mij nog gestrikt om mee te doen in de gemeentelijke verkiezingen in Le Luc-en-Provence. Als nieuwe lokale partij haalden wij 6%. Een schitterende entree tussen de lokale bewoners. Le Luc is geen dorp voor toeristen, het is een beetje saai, maar heerlijk rustig in de zomer.

Contact met andere Nederlanders? 

Vanaf januari 2014 organiseer ik een borrel voor Nederlanders die hier wel of niet wonen, éénmaal per twee weken, op de vrijdag après-midi. Schuif aan en je ziet dat dit je bevalt of niet.

Tips voor vakantiegangers?

In het verkeer is het heerlijk om tussen twaalf en half drie op de weg te zijn. Het vrachtverkeer heeft dan ook pauze. Als je dan langs de tennisbanen rijdt zijn het de buitenlanders die een balletje slaan.

Favoriete stad aan de Côte d’Azur?

Dat is Sanary-sur-Mer, nabij Toulon. Een heerlijke plaats met een sfeervolle boulevard en van die pittoreske straatjes. Rustig keutelen en genieten.

Ooit terug naar Nederland?

Hoe langer je hier woont, hoe minder dat je even teruggaat naar Nederland. De gezondheidszorg is prima hier. Als je de Franse taal niet beheerst blijft het altijd behelpen. Wij Nederlanders zijn onhoffelijk en onbeleefd. Voordat je aan iemand de weg vraagt, of iets wilt weten, dan begin je met ‘Bonjour Madame/Monsieur, vous allez bien?’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven