Flitsgesprek: Joost Schwartz

di 20 augustus 2024

Categorieën: ,

In deze rubriek vertellen Nederlanders en Vlamingen waarom ze voor Zuid-Frankrijk hebben gekozen.

Even voorstellen

Ik ben Joost Schwartz 56 jaar en woon met mijn man Peter in Taradeau. Ik werk in Sainte-Maxime waar ik mijn bedrijf Bastion d’Azur heb, een bedrijf dat mensen met een tweede huis ontzorgt. Binnenkort open ik een tweede kantoor in Taradeau meer gericht op de klanten rondom Lorgues. Ben met 1 man begonnen in 2007 en inmiddels hebben we een team van 16 mensen in vaste dienst. Iedere dag is anders je ontmoet mensen vanuit alle landen en zorgt voor de gewone dingen als onderhoud tuin en zwembad, tot aan een te vroege geboorte of een spoedopname in het ziekenhuis of het importeren van een auto.

Mijn grote hobby zijn mijn dieren, ik heb pauwen, kippen, katten en ik fok kortharige teckels. Daarnaast heb ik een internationale lunchclub opgericht waarbinnen we iedere twee maanden bij iemand thuis eten en waar iedereen dan een zelf gemaakt gerecht mee naartoe neemt. Verder ben ik ieder weekend te vinden op rommelmarkten of brocantes.

Sinds wanneer in Zuid-Frankrijk?

In 1999 kochten mijn toenmalige partner en ik een tweede huis in Les Issambres, vanaf 2006 woon ik hier permanent, sinds 2010 niet meer aan de kust maar 30 kilometer landinwaarts en dat bevalt erg goed.

Ooit spijt gehad?

Nee nooit, dit is echt mijn thuis.

Waarom gekozen voor Zuid-Frankrijk?

Cliche maar het klimaat en minder druk dan in Nederland en alles wat maar Frans is, een terrasje lekker eten de brocantes

Wat is de grootste charme van Zuid-Frankrijk?

De diversiteit van alles wat er te doen en beleven is in de omgeving, verder zit je zo in de trein of het vliegtuig, ben weg van diverse gebieden in Frankrijk maar zou er niet kunnen wonen veel te geïsoleerd en uren rijden overslingerweggetjes voor je bij een winkel bent is niet mijn ding.

‘Ingeburgerd’?

Ja al lang en denk ook echt mede omdat ik hier werk en alleen maar Franse collega’s heb.

Contact met andere Nederlanders?

Steeds minder ben heel actief geweest ook in een Nederlandse vereniging maar was dat ineens beu, heb een paar Nederlandse vrienden verder Fransen en internationale.

Tips voor vakantiegangers?

Kom niet in augustus! Ook: ga eens weg van de kust. Het is hier in het binnenland zo mooi, ooit al eens de toren met een geweldig uitzichtpunt in Taradeau bezocht ? Er onder staan picknick tafels is weer eens een keer iets anders dan toeristenhap aan zee!

Wat is je favoriete stad aan de Côte d’ Azur?

Oei dat is een moeilijke vraag: Ik heb mijn kantoor in Sainte-Maxime dat vind ik een hele leuke plaats ik ben geen man van de grote steden daar voel ik me doodongelukkig en raak ik verdwaald. Sainte-Maxime is overzichtelijk en de afgelopen jaren steeds mooier geworden en het centrum breidt zich steeds meer uit nu ook de achteraf straatjes worden opgeknapt dat doen ze goed vind ik. Echter, hoe leuk is het om Taradeau – het dorp waarin ik woon – drie keer per week de burgermeester tegen te komen die je dan ook nog een hand geeft! Te kunnen lunchen in het enige restaurantje dat er is en gewoon je portemonnee niet bij je te hebben ze weten wie je bent en dan komt het wel goed.

Ooit terug naar Nederland?

Zeg nooit nooit maar ik kan me er helemaal niets bij voorstellen ik woon nu al zo lang hier en voel me meer in Frankrijk thuis dan in Nederland. Ik ga wel regelmatig terug verheug ik me dan vreselijk op en na een paar dagen daar denk ik alleen maar; wanneer kan ik weer terug naar huis.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven