Even hevige regen * Nieuwe premier * Woede in Vallauris (Alpes-Maritimes) * Weer een nieuwe partij * Taxe foncière verder omhoog * Onderwijs ondermaats * Abbé Pierre in opspraak * Justitie laks * Brons op WK sushi

vr 6 september 2024

Categorieën:

Kortstondig noodweer Alpes-Maritimes en Var

Van de week (dinsdag/woensdag) viel er in de Allpes-Maritmes en de Var evenveel regen als normaal in anderhalve maand. In de Alpes-Maritimes moesten mensen geëvacueerd worden. Voor a.s. zondag voorspelt Météo France opnieuw slecht weer voor onze regio.  Zaterdag nog temperatuur van 28 tot 32 graden. Volgende week waarschijnlijk koeler.


Macron kiest nieuwe premier

Bijna 60 dagen na de verkiezingen heeft president Macron eindelijk een nieuwe premier aangewezen: Michel Barnier (73). Vele malen minister geweest, ex-Eurocommissaris. Hij geldt als iemand van centrum-rechts. Verkiezingswinnaar links (Nouveau Front Populaire) en mevrouw Le Pen zijn niet blij met zijn aanstelling, de werkgevers juist wel. Een eerste, snelle opiniepeiling zou leren dat 42% van de Fransen Barnier wel ziet zitten. Tegelijkertijd vinden 3 van de 4 Fransen dat de president de verkiezingsuitslag heeft genegeerd. Zie ook de column van Peter Hooft.


Woede en onbegrip na de dood van Kamilya (7)

In Vallauris (Alps-Maritimes) werd de 7-jarige Kamilya op een voetgangersoversteekplaats door een 19-jarige motorrijder, die op zijn achterwiel reed, omver gereden. Na een paar dagen in het ziekenhuis overleed het meisje. Stoerdoenij op een motorfiets komt steeds vaker voor. Men noemt dat urban rodéo. Na het verdriet kwam de woede in Vallauris. Want de motorrijder werd niet in voorlopige hechtenis genomen, maar in afwachting van zijn proces onder strikte voorwaarden vrijgelaten. Ook elders in Frankrik was er veel onbegrip voor die beslissing.


Politieke versplintering gaat maar door

Het aantal politieke partijen is zo langzamerhand schier ontelbaar. Het Nouveau Front Populair is een samenwerkingsverband van vier linkse partijen, ex-premier Edouard Philippe die in 2027 president wil worden en nu burgemeester van Le Havre is, heeft eigen partij die Horizon heet. De Niçois Eric Ciotti, voorzitter van de ooit grote en belangrijke conservatieve partij Les Républicains (denk aan Chirac en Sarkozy) raakte intern in opspraak omdat hij met mevrouw Le Pen wilde gaan samenwerken. Hij heeft nu zijn eigen partij gelanceerd, Droits pour la République. Maar vooralsnog is hij niet afgetreden als president van Les Républicains.


Belastingverhoging huiseigenaren

Huiseigenaren betalen jaarlijks een taxe foncière, een gemeentelijke heffing. Vorig jaar ging het, opgeteld in heel Frankrijk, om € 50,8 miljard. Ook dit jaar gaat het tarief in veel communes weer verder omhoog. In uitzonderlijke gevallen met zelfs 32%.


Onderwijs: een heel ruime onvoldoende

Onderzoek zou uitwijzen dat gemiddeld 80% van de ouders en leraren van mening zijn dat het niveau van het onderwijs ver beneden peil is. Aan het begin van het nieuwe schooljaar (la rentree) komt men bij 56% van de onderwijsinstellingen minstens één leraar tekort.


Abbé Pierre: seksueel grensoverschrijdend gedrag

De in Frankrijk min of meer heilig verklaarde Abbé Pierre (1921-2007), eigen naam Henri Grouès, wordt door steeds meer mensen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze week 17 nieuwe aanklachten. Abbé Pierre was verzetsstrijder en daarna volksvertegenwoordiger. Hij maakte naam als weldoener, hij was de grondlegger van de liefdadigheidsbeweging Emmaüs. De Fondation Abbé Pierre heeft nu tot een naamswijziging besloten.


Justitie doet niet genoeg

Een opiniepeiling zou uitwijzen dat 80% van de Fransen meent dat justitie te laks is. Men verlangt sneller en harder optreden.


Sushi: WK-brons voor een Niçois

In Tokio werd het wereldkampioenschap sushi gehouden. Er was daar een bronzen medaille voor de Niçois Lexis Luong van restaurant Onaka, 12 passage Messina in Nice.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven