Minder wind, iets warmer * Onveiligheid op één * Koopkrachtstijging niet voor iedereen * Brigitte Macron wint smaadproces * Inflatie aan banden *Volgende week nieuwe regering * Natuurbrand Pyrenées-Oriëntales * Périphérique: 50 km max * Nieuwe Nederlandse school * Geen McDo op de Promenade des Anglais * Huldiging Olympiërs

vr 13 september 2024

Categorieën:

 


Hogere temperaturen verwacht

Het duo mistral en tramontana zorgde dagenlang voor stormachtige omstandigheden, met windsnelheden tot 90 km/uur. Met als gevolg lage temperaturen voor deze tijd van het jaar, iets van 22 graden. ’s Nachts zelfs maar 15 graden. Météo France voorspelt minder wind vanaf zondag en voor begin volgende week stijgende temperaturen.


Beperkt bereik koopkrachtstijging

Een onderzoek zou uitwijzen dat slechts 25% van de Fransen iets gemerkt heeft van de door de vorige regering aangekondigde stijging van de pouvoir d’achat (koopkracht).


Brigitte Macron slachtoffer complottheorie

Een zelfbenoemd spiritueel medium en een journaliste bazuinden op sociale media rond dat Brigitte Macron, la première dame de France, in werkelijkheid haar broer is. Jean-Michel Trognoux. Deze zou zich tot vrouw hebben laten ombouwen waarna hij als Brigitte verder ging. Bij wijze van aanvullend bewijs wees het duo erop dat Jean-Michel nog nooit in het presidentiële gezelschap was gesignaleerd. Mevrouw Macron stapte naar Justitie die de fantasten wegens smaad vervolgde. Deze week was de uitspraak: € 8000 schadevergoeding voor het slachtoffer en boetes voor de fantasierijke boosdoeners.


Amper geldontwaarding

In augustus bedroeg de inflatie in Frankrijk minder dan 2%. In de supermarchés is sprake van prijsverlagingen van een aantal producten.


Premier zoekt een coalitie

Michel Barnier, de nieuwe Franse premier, wil er naar eigen zeggen voor alle Fransen zijn en streeft naar een centrum-rechtse coalitie van Renaissance (de partij van de president) en Les Républicains (eerder leverancier van de presidenten Chirac en Sarkozy. Maar die twee partijen halen in de Assemblée Nationale geen meerderheid en hebben minstens gedoogsteun van mevrouw Le Pen nodig. Ze heeft al gezegd de motie van wantrouwen die de buiten spel gezette linkse verkiezingswinnaar Nouveau Front Populaire gaat indienen, niet te steunen. Volgens Barnier heeft hij volgende week zijn regering rond. Voor 21 september is ondertussen alweer een nationale manifestatie tegen Macron en Barnier aangekondigd.


Grote natuurbrand in de Pyrenées-Oriëntales

In de buurt van de gemeente Castelnou heeft de eerste echt grote natuurbrand van 2024 gewoed. Zo’n 800 pompiers konden niet verhinderen dat dat tenminste 400 ha. verwoest is.


Verkeersoorlog in Parijs 

Ondanks felle protesten houdt burgemeester Anne Hidalgo van Parijs stand: er geldt voortaan een maximumsnelheid van 50 km/uur op de ook bij toeristen beruchte Périphérique, de rondweg om Parijs. Een aantal ondernemers heeft elkaar opgeroepen uit protest voortaan geen klussen in de hoofdstad meer aan te nemen.


Een nieuwe Nederlandse school

Vorige week berichtten we over de sluiting van de Nederlandse school De Gouden Klomp in Opio. Nederlandstalig deeltijdonderwijs voor kinderen van 3 tot 12 jaar blijft toch mogelijk, nu in Cagnes-sur-Mer in het etablissement La Fontaine, elke woensdagmiddag. Een initiatief van NTC Côte d’Azur. De Nederlandse school staat onder leiding van Wieke van der Enden.


Nice: geen fastfood op de Promenade

Burgemeester Estrosi van Nice is trots op zijn 200 jaar oude Promenade des Anglais, de ook internationaal vermaarde boulevard. Hij wil het aanzien ervan beschermen en duldt er daarom geen vestiging van de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s.


Olympiërs op de Champs-Élysée

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs eindigde thuisland Frankrijk in het medaille-klassement op de 8e plaats. Dat is hoger dan verwacht. Morgen (zaterdag) worden de Olympiërs en de Paralympiërs gehuldigd met een eerbetoon op de Champs-Élysées. Men rekent op veel publiek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven