Gemiddelde temperaturen * Hoogste temperatuurstijging regio Le Sud/PACA * Belastingen mogelijk omhoog * Minder bagage in de TGV * Onlusten op Martinique * Jaarlijks Fête du Sport * Bijna nieuwe regering * Gisele Pelicot: van slachtoffer tot voorvechter * Abbé Pierre uitgegumd * Moordenaar op kerkhof gezocht

vr 20 september 2024

Categorieën:

Vooralsnog geen ‘indian summer’

In onze regio wordt gematigd weer voorspeld. Geen echte warmte, nog (?) geen ‘indian summer’. ’s Nachts ongeveer 14 graden, overdag 24 graden. Niet helemaal onbewolkt, wind van 50 km/u. Météo France voorspelt – behalve voor zondag – geen regen en geen onweer.


Knap wam geworden in Le Sud/PACA

Onderzoek heeft uitgewezen dat de temperatuurstijging in onze regio Le Sud/PACA de hoogste van heel Frankrijk is. Met sinds 1960 vijf keer zoveel tropennachten en sinds 2000 drie keer zoveel hittegolven. De sneeuw/regen-grens ligt nu 300 meter hoger dan in 1960. Men schat dat het risico op natuurbranden in 2100 met 42 à 90% zal zijn gestegen.


Nieuwe premier oppert belastingverhogingen

Het Franse begrotingstekort bedraagt dit jaar 5,6%. De EU-norm is 3%. Om het tekort terug te dringen sluit de nieuwe premier Michel Barnier belastingverhogingen niet uit. De inmiddels afgetreden minister Bruno Le Maire heeft steeds gezegd dat er geen sprake zou zijn van dergelijke maatregelen. Er waren voor zaterdag de 21e al demonstraties en betogingen aangekondigd. Zie ook de column van Peter Hooft.


Volgeladen TGV’s: minder bagage

Spoorwegmaatschappij SNCF heeft aangekondigd dat treinreizigers voortaan maar twee koffers van beperkte omvang plus één stuk handbagage mogen meenemen. Voor grote koffers is onvoldoende ruimte. Wie toch met teveel bagage komt aanzetten, krijgt een boete van € 50.


Nu ook ongeregeldheden op Martinique

Op het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië (Stille Oceaan) is de rust nog allerminst teruggekeerd. Men verlangt daar meer autonomie of liever nog onafhankelijkheid. Bij gewelddadigheden zijn er doden gevallen. Inmiddels is het ook onrustig op het overzeese gebiedsdeel Martinique (Caribische Zee). De woede heeft te maken met de torenhoge voedselprijzen op het eiland. Die liggen gemiddeld 40% hoger dan in Frankrijk zelf. Bij demonstraties zijn 6 agenten gewond geraakt.


Voortaan elk jaar: het Fête Nationale du Sport

Tijdens de huldiging van de Olympiërs en paralympiërs op de Champs-Élysée op 14 september lanceerde president Macron het idee om voortaan elk jaar op 14 september een Fête Nationale du Sport te vieren. Dat feest zal er wel komen, gelet op de reacties. Zie ook de column van Peter Hooft.


Nog wachten op een nieuwe regering

Premier Michel Barnier had gezegd dat hij afgelopen dinsdag zijn kabinetsploeg wel rond zou hebben. Hij moet een centrum-rechtse coalitie-regering formeren die hem aan een meerderheid in de Assemblée Nationale helpt. Het zou nu aanstaande zondag worden dat hij zijn team presenteert. Een peiling zou leren dat 70% van de Fransen wil dat er ook een paar linkse ministers worden aangesteld. Links heeft de verkiezingen gewonnen. Tweederde van de Fransen wil niet dat ministers uit het vorige kabinet worden herbenoemd.


Gruwelijke verkrachtingszaak in de Vaucluse

Het nieuws in Frankrijk werd deze week ook en vooral beheerst door de Affaire Mazan. Dat is een gemeente in de Vaucluse, 3 km van Carpentras, 30 km van Avignon. Er is daar iets vreselijks gebeurd. De nu 71-jarige Gisèle Pelicot is er in haar eigen huis door tientallen mannen verkracht. Haar echtgenoot drogeerde haar, ze was bewusteloos, en hij nodigde dan allerlei types uit die hij vaak amper of helemaal niet kende. Ze konden hun gang gaan. Deze week stonden stonden er 51 verdachten voor de rechter. De echtgenoot (ondertussen gescheiden) heeft volledig bekend, noemt zichzelf een beest en heeft de rechter om de zwaarst mogelijke straf gevraagd. Een aantal van de andere verdachten zei dat ze dachten dat het allemaal met instemming van Gisèle gebeurde. Ze heeft zich sinds de gebeurtenissen allerminst verborgen gehouden. Ze geldt nu in Frankrijk als een voorvechter voor vrouwenrechten.


Geen Abbé Pierre meer in Nice

Burgemeester Estrosi van Nice heeft besloten dat de plaatselijke noodopvang die naar Abbé Pierre is vernoemd, een andere naam moet krijgen. De tot voor kort in Frankrijk heilig verklaarde Abbé Pierre (ook verzetsstrijder, volksvertegenwoordiger en vooral armoedebestrijder) blijkt zich op grote schaal schuldig te hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Het Vaticaan heeft laten weten pas nu via de media op de hoogte te zijn gebracht.


Moordenaar op kerkhof gezocht

In 2011 vermoordde Xavier Dupont de Ligonné in Nantes zijn vrouwe, hun vier kinderen en hun hond. Hun stoffelijke overschotten werden onder het terras gevonden. Sindsdien is hij spoorloos. Hij werd voor het laatste bij een hotel in de Var gesignaleerd. Het onderzoek is nog steeds niet afgesloten en justitie liet deze week een aantal graven op het kerkhof van Roquebrune-sur-Argens (Var) openen. Het vermoeden bestond dat hij in een graf zelfmoord heeft gepleegd. Eerder zijn in verband met deze zaak graven geopend in Grimaud (Var). Beide onderzoeken leverden niets op.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven