Erkenning voor Bormes-les-Mimosas

do 26 september 2024

Categorieën: , ,

Men was er al een tijdje op uit, maar nu is het zover: Bormes-les-Mimosas (Var) heeft van de week zijn begeerde plek op de lijst van les pus beaux villages de France verworven. Of misschien wel afgedwongen. Veruit de meeste mensen kennen het oude stadje, subliem gelegen tussen de zee en het Massif des Maures. vooral als het vertrekpunt of andersom rijdend de finish van de illustere Route des Mimosas. In het vroege voorjaar een rit door de Alpes-Maritimes en de Var langs oogstrelende mimosa. Met onderweg tal van festiviteiten in allerlei mimosa-dorpen en steden. Alvast iets van een lente-gevoel. Of anders associeert iedereen Bormes-les-Mimosas wel van het presidentiële zomerverblijf Fort de Brégançon dat er vakantielogies biedt aan het staatshoofd. Die er soms ook buitenlandse leiders ontvangt. Was een ideetje van president de Gaulle (1959-1969), een residentie in het zuiden. Bij nader inzien vond hij het niks. In Lille geboren, niet gecharmeerd van de subtropische hitte. En hij vond de bedden er te kort. Maar de familie Macron laat geen kans onbenut om even in dat fort uit te blazen.

Fort de Bregançon

Huizen van een ongenaakbare articiteit

Ondertussen heeft Bormes-les-Mimosas zelf ook meer dan genoeg te bieden om erkenning op die lijst van mooiste dorpjes te rechtvaardigen. Ga maar een stukje lopen van Place de l’Isclou d’Amour naar de Place du Mûrier en je komt de mooiste huizen tegen. Eeuwenoud in smalle straatjes en stegen, maar de heurtoires (kloppers) zijn er (nog steeds) van een ongenaakbare artisticiteit. En je komt er onvermijdelijk langs de 15 fonteinen van het stadje. Bormas zou van oudsher een verwijzing naar waterstromen inhouden.

Nummer 7 in de Var

Je kunt best verdedigen dat Bormes-les-Mimosas even méditerraan als Provençaals is. Dat maakt het stadje uniek en staat dus eindelijk volkomen terecht op die lijst van mooiste dorpjes. Aarzel niet er een kijkje te gaan nemen.

Behalve de burgemeester reageerde ook de prefect van het departement Var opgetogen op de erkenning van Bormes-les-Mimosas. Met 7 mooiste dorpjes (Tourtour, Bargème, Cotignac, Le Castellet, Gassin, Seillans, Bormes-les-Mimosas) heeft de Var zo langzamerhand wel wel heel veel aan toeristen te bieden.

Uit eten

  • Le Jardin Restaurant, 1 ruelle du Moulin Intersection Venelle des Amoureux.
  • La Restegue, 48 bld. du Levant.
  • Mimosa Restaurant, 284 bld. du Front de Mer.
  • L’Épicerie du Village, 23 rue Carnot.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven