Vrijheid, gelijkheid, broederschap?

do 23 februari 2012

Brigitte Bardot is weer eens in opspraak. Gisteren verscheen in de Franse pers een handgeschreven brief waarin ze het opnam voor Marine Le Pen, de partijleider van het ultrarechtse Front National. Nou weet ik wel dat BB getrouwd is met de rijke industrieel Bernard d’Ormale, die een overtuigd aanhanger is van die partij, en dat ze zelf ook behoorlijk rechts uit de hoek kan komen. En ik weet ook dat Marine Le Pen nogal in het nieuws is vanwege haar verzet tegen ritueel slachten, waar BB en ik net zo hard tegen zijn. Maar ’t was toch even schrikken. Tot ik zag waar het echt over ging.
Bardot maakt zich druk over het feit dat het Marine Le Pen de facto onmogelijk wordt gemaakt aan de komende presidentsverkiezingen mee te doen. Want dat kan alleen als je minstens 500 handtekeningen van gekozen volksvertegenwoordigers hebt verzameld. Marine Le Pen komt er nog zo’n zestig tekort en de tijd dringt, want die 500 signatures moeten voor 16 maart binnen zijn. Daarom vroeg de FN-voorvrouwe aan de rechter of de handtekenkingenlijst anoniem mocht blijven; het zou potentiële ondertekenaars kopschuw maken als ze met naam en toenaam in de publiciteit zouden komen.
In de peilingen scoort Marine iets van 17 procent. Dat is weliswaar veel minder dan Sarkozy (25%) en Hollande (27%), maar 17% betekent toch dat een groot deel van de Franse bevolking zich aangesproken voelt door het gedachtengoed van het Front National.
Nou ga ik er niet vanuit dat Marine Le Pen ooit president van Frankrijk wordt (de hemel beware ons) en van haar abjecte ideologieën moet ik absoluut niets hebben. Maar ik vind het op z’n minst raar dat iemand vanwege malle wetgeving bij voorbaat buiten de deur wordt gehouden. Het lijkt me van democratische orde dat ze gewoon mee mag doen in de verkiezingsstrijd.
BB pleit ervoor dat Le Pen die kans krijgt.
Ik ook. En dat heeft niets met dierenliefde of moslimhaat te maken.
Maar alles met de vrijheid, gelijkheid en broederschap waarop Frankrijk zich laat voorstaan. Met democratie dus.

13 gedachten over “Vrijheid, gelijkheid, broederschap?”

 1. In een democratie moet iedereen mee kunnen doen. Dat haalt niet weg dat ik de inhoud van de brief en de publicatie zorgwekkend vind en erg kort door de bocht. Benieuwd hoeveel mensen door BB’s betoog nog iets luchtiger over extreem rechts gaan denken. Dat Frankrijk daardoor in de wereld een betere plaats zal innemen…betwijfel ik.

 2. ja wat is rechts? en doet links dan alles zo voorbeeldig? wat betreft diertjes stem ik de partij v.d. dieren wat betreft onderwijs vind ik d 66 absoluut een must
  de s.p. heeft zeker een punt als ze opkomen voor lieden die dat zelf niet zo in zich hebben
  de pvda en het cda?? tja wordt me niet duidelijk wat die eigenlijk op ‘t hart hebben
  ik begrijp dat beide partijen daar op dit moment zelf ook mee tobben
  en wilders??
  tja wat moet je daar nu mee??
  maar eerlijk is eerlijk hij heeft wel een knuppel in ‘t kippenhok gegooid
  slaat soms toch de spijkers op de zere koppen
  zijn oplossingen zijn niet de mijne
  maar hij houdt je wel bij de les
  rest mij nog mijn medeleven uit te spreken met B.B.
  eens zo mooi
  en nu……………..??
  wat kan het leven toch hard zijn

  1. Dag Maaike,
   Ik snap dat je er in de NL-politiek ook niet helemaal uitkomt.
   Maar het enige dat ik duidelijk probeer te maken is dat in een democratie iedereen zijn woordje mag doen; ik neem geen standpunt over en ik steun geen enkele partij.
   Wat BB betreft: die vind ik nog steeds een hele mooie vrouw, al heeft dat niks met de discussie te maken.

 3. Een burgemeester kan natuurlijk zijn handtekening zetten op de lijst van Marine en tegelijkertijd zijn kiezers uitleggen dat hij het volstrekt niet met haar eens is, maar dat hij dit alleen maar doet om het democratisch proces niet te verstoren. Maar hoeveel kiezers zullen die burgemeester begrijpen? En zijn baantje, met het bijbehorende aanzien zijn hem vermoedelijk toch teveel waard om het risico te nemen.
  Is het trouwens altijd zo geweest dat de handtekeningen openbaar gemaakt werden?
  Hoe heeft Jean Marie het vroeger dan geregeld?

  1. Dag Paul,
   Ik vermoed ook dat daar de schoen wringt.
   Voor zover ik weet was het altijd al openbaar.
   Hoe, en hoe ‘zuiver’ Jean Marie Le Pen dat heeft geregeld zou ik niet durven zeggen.

 4. Persoonlijk vind ik dat de in 1789 ten koste van veel bloed veroverde ideaal van de vrijheid al snel werd geofferd aan een door de staat afgedwongen gelijkheid, maar dat terzijde. Ook dit land heeft helaas de woorden van zijn grote denkers: Rousseau, de Tocqueville en Voltaire vergeten. Het was immers de laatste die zei: ‘Ik keur af wat u zegt, maar tot de dood zal ik uw recht verdedigen om het te kunnen zeggen’.

 5. Beste Renee,

  Zoals vrijwel altijd is jouw mening congruent aan de mijne…….maar dit onderwerp aansnijden getuigt, gezien de grote gevoeligheid, daarnaast ook van “moed”……hulde!

 6. Ik ben zeer zeker voor een vrije meningsuiting maar ik zou nooit kiezen voor FN omdat ik zo ontiegelijk veel van dieren houd of omdat ik de islam niet een warm hart toedraag. Ik vind het aanschurken van BB tegen het FN dan ook walgelijk. Er zijn ook allerlei stijlvolle tussenwegen: ritueel, onverdoofd slachten afkeuren, vegetariër worden, een vrije democratie aanhangen, atheist pur sang zijn. En ondertussen voor vrijheid van meningsuiting zijn maar een partij als het FN verwerpen en het dan maar oogluikend toezien dat ze nou eenmaal bestaan want het is een vrije wereld.
  Ik bewonder BB alleen om haar strijd voor dierenrechten maar verder in het geheel niet. En die kortzichtige familie le Pen is er nou eenmaal maar is voor mij persoonlijk ongewenst xenofobisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven