Recept van de week: Anchoïade

vr 24 februari 2012


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vandaag al voor de derde achtereenvolgende dag buiten geluncht. Kort, want het is druk, dus weinig tijd. Maar wel met een mooi glas rosé en een lekker snel zonnig hapje. En heus, dat zorgt ook als het weer niet meewerkt, zelfs binnenshuis voor een beetje zomergevoel.

Ingrediënten:

Voor de anchoïade:
15 ansjovisjes op zout
4 tenen knoflook
1/4 liter fijne olijfolie (niet te sterk van smaak)
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel mosterd
1 eierdooier
peper naar smaak

Voor het brood:
4 grote of 8 kleine sneden stevig witbrood
1 teentje knoflook uit de knijper
2 eetlepels olijfolie

Bereiding:
Spoel de ansjovis af onder de koude kraan en laat uitlekken op keukenpapier. Plet de gepelde tenen knoflook samen met de in stukjes gesneden ansjovis in een vijzel, of maal ze fijn in de keukenmachine. Voeg de azijn en de mosterd toe en meng alles goed door elkaar. Doe de olijfolie er beetje bij beetje in een straaltje bij tot er een homogene massa ontstaat. Maak niet alle olie op, als de massa te dun dreigt te worden. Voeg de eierdooier toe, plus eventueel de peper, en meng alles nogmaals stevig door elkaar.
Meng een teen uitgeknepen knoflook met de olijfolie en besmeer de sneden brood ermee. Rooster ze aan beide kanten goudbruin onder de grill of in het broodrooster. Leg ze op een bord en verdeel de anchoïade erover. Dien meteen warm op en geef er een frisse salade bij voor het tegenwicht, want je krijgt er wel dorst van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven