Doorgestoken wijnkaart

ma 27 februari 2012

Elke dag -tot vervelens toe- wijden de tv-journaals reportages aan de Salon d´Agriculture, die enorme landbouwbeurs in Parijs, die tevens dienst doet als verkiezingsarena. Eerst Sarko op visite die de opening mocht verrichten, daarna Bayrou en we krijgen Hollande ook nog. Best hoor. Alle publiciteit in verkiezingstijd is mooi meegenomen, dat snap ik. Maar! Denkt er ook weleens iemand aan wat dat hele circus voor de daar onvrijwillig aanwezige dieren betekent? Zo’n dag of negen opgesloten in nauwe hokken, in een hal waar pokkenherrie, neonlicht en benauwenis de boventoon voeren? In je flanken gepord door Parijzenaars die niet beter weten dan dat melk uit de fabriek komt en een schaap op elke hoek een poot heeft. Terwijl je kunt ruiken dat even verderop je weidegenoot geroosterd wordt? Ik vind dat dierenmishandeling. En dan heb ik het nog niet eens over het kilometerslange gestresste vervoer vanuit alle windstreken van het land.
Tuurlijk, de door ´Brussel´ zwaar gesubsidieerde Franse landbouw kan wel wat reclame gebruiken. Maar kan dat echt niet anders?
Even dacht ik dat ze het in ‘Parijs’ met de wijnen beter hadden aangepakt. Proeven, keuren, en medailles uitreiken voor de mooiste, de beste.
Tot ik zag dat alle (!) 270 wijnen uit mijn departement de Var die ter beoordeling naar het Concours Général du Salon d´Agriculture werden gestuurd, in de prijzen waren gevallen! Echt allemaal, maar dan ook állemaal, bekroond met brons, zilver of goud. Dat gelooft geen hond meer.
Als ervaringsdekundige weet ik wel dat de gemiddelde kwaliteit van de wijn uit de Var langzamerhand wat beter wordt. Maar zelfs mijn wijnboertje om de hoek, die uitsluitend in cubi’s doet en slechts voor de gelegenheid wat druivennat in flessen had gegoten, kreeg nog een medaille bronze. Kom op zeg!
Ik praat weleens met de wijnboeren hier in de buurt. Goed volk, niks mis mee. Maar ze zijn zelf ook verbaasd. Tuurlijk, zo´n Parijse onderscheiding is uitstekend voor de handel; een heus kwaliteitskeurmerk, wat wil je nog meer? Al moeten ze er hier ook een beetje besmuikt om lachen. Echt serieus nemen ze die onderscheidingen niet. Maar een fles met sticker verkoopt beter dan eentje zonder. En een gegeven paard ga je niet in de bek kijken, zelfs al komt het van de Salon d´Agriculture in dat verre Parijs, waar ze hier niks mee ophebben. “C’est le commerce hein. Tant mieux pour nous.” Gelijk hebben ze.

23 gedachten over “Doorgestoken wijnkaart”

 1. Ik zal er de volgende keer aan denken als ik weer zo’n fles met een médaille d’or in het schap zie staan. Zou dit ‘probleem’ zich alleen maar in Parijs voordoen, of zijn Macon en die andere concoursen ook corrupt?
  Ik besef nu dat ik een rethorische vraag stel.

 2. Er zijn toch massa’s wijnen met goud of zilver op het etiket en er zijn toch ook meer wijnbeurzen dan alleen in Parijs.
  Gelijk heb je wel Renée met het dierenleed.
  Hoe lang kunnen wij dit nog verdragen?
  Zo ook met de ellendige veetransporten.
  Een hoeveel mensen op deze aardbol denken er zo over, maar wat kun je doen.
  Hoogstens in je eigen omgeving je ogen de kost geven en daadwerkelijk iets voor de dieren betekenen.
  Alle dierenbeschermingen ten spijt, het gaat maar door, hoe lang nog?
  Jacqui.

  1. Dag Jacqui,
   Zolang er commerciële belangen zijn gaat het door, vrees ik. Maar die beurs in Parijs doet er ook nog eens een politiek schepje bovenop. En al is BB een beetje van het FN, ze maakt zich wel sterk voor de dieren. Da’s ook wat waard.

 3. Ik verbaas me niet meer ,het is overal hetzelfde commissies uit
  eigen bedrijf, controle uit eigen bedrijf .
  oogje toe knijpen , onder de pet of het vloerkleed schuiven.
  maar het is goed dat je het weer eens aankaart. anders krijg je
  net als ik jaren geleden te horen v.e. Engelsman , over dat het in Ned.
  ook zo’n mafia bende was hier en daar. eh in Nederland dat geloof
  ik niet!

 4. ja er is zo verschrikkelijk veel onwetendheid en onbenul wat dieren betreft
  heel goed dat nederland er een partij voor heeft
  uit principe eet ik dan ook ei geen kip en ook uitsluitend varkensvlees van een mij bekend bedrijf waar varkens tot aan de slacht gewoon buiten lopen en daar varken kunnen zijn
  alle beetjes helpen
  wat de var wijnen betreft
  wij drinken te pas en te onpas de “bubbels ” van chateau d’astros uit videauban
  het is voor ons als champagne maar zij mogen het niet zo noemen
  WERKELIJK OVERHEERLIJK
  helaas in nedeland niet te koop

  1. Dag Maaike,
   Ik vermoed dat er meer sprake is van onverschilligheid. Met je kop in het zand smaakt ook een dierenleedboutje prima.
   Maar dank voor je Château d’Astros-tip. Ga ik zeker proberen.

 5. het dierenleed waarom dat niet verandert? Joost mag het weten
  men wil het niet men luistert niet.
  jaren gewerkt een gewoond in Spanje , vele protesten gehouden
  begonnen midden 70 er is nog niets verandert
  partij voor de dieren? oh ja in het begin holde iedereen er achter aan werden allemaal lid kwamen ze in de belangstellen toen het over was
  waren ze ook geen lid meer.
  en ah verkoopt nog gewoon plofkippen!
  eigenlijk moet je daar een met een stel allemaal stickers op plakken
  met vermelding van de cm hokjes.

  1. Dag Susan,
   Zolang het de meeste mensen niks interesseert, verandert er ook niks. En nu het crisis is, eten de meeste mensen liever plofkip dan geen kip. En net als met de wijn: als het prijskaartje in orde is, vindt iedereen het best om belazerd te worden.

 6. Goed Renée, dat je het dierenleed op deze manier onder de aandacht brengt! Het deugt niet.
  Moet wel glimlachen om de vele wijnboeren die in de prijzen vallen. Zo prijs je zo’n nominatie wel snel uit de markt.
  Inderdaad, zelf blijven proeven, steeds maar weer andere wijntjes. Dat is zo gek nog niet. En dan zelf maar uitmaken of het een vergulde smaak is of niet.

   1. weet niet of de super deze flessen verkoopt
    wij rijden altijd rechtstreeks naar het chateau
    in videauban, is vlak bij lorgues
    chateau d’astros in september kun je er ook appels plukken
    HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERLJK
    zo heb ik ze in nederland nog nooit geproefd

 7. Leuk artikel weer Renée, ik lees ze altijd met veel plezier. Ik wilde je er even voorzichtig op wijzen dat commerce mannelijk is, dus le en niet la (dan weet je dat voor een volgende keer). Ik vertaal zelf regelmatig naar het Frans, vandaar. Jouw stukjes zouden het volgens mij in het Frans ook heel goed doen. Toen ik “Genadeschot” las bijvoorbeeld, dacht ik meteen; dit zouden die maffe Fransen zelf ook moeten lezen.
  Ga vooral zo door!
  groetjes Viola (Loire Atlantique).

  1. Dag Viola,
   Ja, natuurlijk is commerce ‘le’, soms zie je het even niet meer helder na een drukke dag. Heb het meteen verbeterd.
   Maar mijn stukjes in het Frans….. ik denk dat er weinig markt voor is.

 8. Beste Renee en anderen,

  De salon d’agriculture is juist bedoeld om mensen met dieren kennis te laten maken. Vaak zijn boeren hier ook aanwezig en praten met veel liefde over hun dieren. De meeste aanwezige dieren op de salon zijn ‘label rouge’ boeren hebben voor deze dieren een zeer strict ‘cahier de charge’ waaronder vermeldt staat hoelang en hoeveel ruimte een dier nodig heeft.

  Ik vraag me dan ook af als ik de reacties hierboven lees of deze mensen altijd de duurste kip uit de schap halen en wijn boven de 3 euro kopen? Want een kip van de Top budget heeft echt niet met veel liefde geleefd! En de fles vanonder de 3 euros is slavernij want wijnboeren verdienen er bijna niks op, waardoor zij weer noodgedwongen top budget kip moeten eten!

  1. Dag Susie,
   Ik vind de Salon geen omgeving die je boerderijdieren mag aandoen. Juist als het om ‘label rouge’-dieren gaat horen hun leefomstandigheden in orde te zijn. En dat zijn ze allerminst, op die malle beurs. Lees ook even wat Yolande hierover schrijft!
   Maar verder heb je gelijk: geen plofkip en geen wijnazijn van de kilo/liter-knaller!

 9. gaecdesliviers24@orange.fr

  Hallo renée,
  even een reactie van een melkveehoudster die al 15 jaar in frankrijk boert, heel veel boeren doen niet meer mee aan deze burger beurs, elk jaar gelukkig minder beesten die er naar toe worden gesleept!
  De landbouw promoten doe je op de boerderij !
  Klassen uit nodigen, mensen laten logeren en mensen rondleiden, ze laten zien dat de melk uit een koe komt en niet uit een pak, laten zien dat een koe moet eten en dat de boer dat voedsel op het land moet verbouwen, en dat je een koe twee keer per dag melkt, je lange dagen maakt om alles voor elkaar te krijgen…gelukkig stellen heel veel boeren hun bedrijven open voor een bezoekje en uitleg over het echte boeren leven ondanks het feit dat we allemaal steeds harder moeten werken om de kop boven water te houden, maar vooral uit liefde voor het vak!
  Ik zou zeggen kom allemaal eens kijken, neem je kinderen mee en zie wat er echt gebeurt, een beter promotie voor de landbouw bestaat er niet en mischien winnen we dan ook weer wat respect terug voor wat we produceren!
  groetjes yolande

  ps. ik lees je stukjes altijd met veel plezier en vaak veel herkenbare momenten !

  1. Dag Yolande,
   Je hebt echt helemaal gelijk. Laat de mensen maar naar je bedrijf komen, laat zien hoe het in het ‘echie’ werkt. Ik woonde een tijdje naast een schapenboer die elke dag aan de wandel ging met zijn kudde. Op de terugweg legde hij bij ons aan voor een glaasje; zaten we buiten voor de keuken middenin de gretig grazende kudde wolbalen. En werden we aan ons oor geknabbeld door de chocoladebruine geit Caramelle, die met de fles was groot gebracht en die de herder overal als een schoothondje volgde. Lang geleden, in NL, vierde ik vakantie bij een (diervriendelijke) varkenshouderij in de buurt. Boer ging door z’n rug, net toen er gebigd moest worden. Samen met de boerin de hele nacht biggetjes gehaald, en er een eigen big (Bulletje) aan overgehouden die ik door mond-op-snuitbeademing weer aan de praat kreeg. We hielden contact, dat was niet slim, want ook Bulletje ging naar de slager. Tot op de dag van vandaag eet ik geen varkensvlees meer. Ja, ja, sentimenteel.

 10. ja biggetjes zijn heel gezellig,
  mijn zus, die op de boerenbuiten woont, heeft eens een couveuse varkentje een poosje in huis verzorgd
  het beestje knorde haar, als voedster, overal achterna.
  was zelfs zindelijk
  d.w.z. hij deed zijn gevoeg op een vaste, daartoe ingerichte plek op de tegelvloer
  (een paar keer per dag een nieuw doosje met vers stro was voldoende om de boel hanyeerbaar te houden )
  het beestje was ook best snugger
  hij herkende al snel bepaalde situaties en woorden en reageerde daar heel adequaat op
  later, toen hij groot en sterk genoeg was om in het weilandje te lopen, herkende hij nog altijd mijn zus wanneer zij voorbij fietste
  nee ik vind ook dat wij geen producten van de bioindustrie moeten gebruiken
  maar helaas kan niet ieder zich het wat duurdere vlees en de eieren veroorloven
  dus eet ik gewoon wat minder,maar wel verantwoord

  1. Dag Maaike,
   Varkens zijn bijzonder slim, dat bewijst ook jouw verhaal maar weer eens. Des te erger als ze onder dieronterende omstandigheden worden gehouden, zoals in de bio-industrie. Ik heb er graag iets meer voor over als ik weet dat het helpt om dieren een beter bestaan te geven. Maar ik ben vleesverlater, dus ik eet hoe dan ook weing vlees. Lekkere alternatieven genoeg, en nog voordelig ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven