Ethylotest

do 1 maart 2012

Mijn man vindt al jaren dat ik me ernstig vergis als ik betoog dat Frankrijk toch best een aardig land is. Hij woont hier alleen omdat ik hier woon. Maar af en toe heb ik ook zo mijn bedenkingen. Zoals nu, met die rare verplichting dat we per 1 juli allemaal zo´n éthylotest in de auto moeten hebben. Dat besluit staat vandaag in de Staatscourant.
De bedoeling is: minder alcohol in het verkeer. Volgens de statistiek speelt drank een rol bij 31 procent van de dodelijke verkeersongevallen. Dat wil ik best geloven, hoewel ik vaak twijfel aan Franse statistieken. Is het bijvoorbeeld niet een beetje vreemd dat Frankrijk in het vierde kwartaal van vorig jaar iets van economische groei liet zien, terwijl zelfs Duitsland met krimp te kampen had? Zouden de aanstaande presidentsverkiezingen iets met dat mooie Franse cijfer te maken hebben? Een journalist behoort wantrouwend te zijn en zoals iedereen weet, kunnen statistici zo met hun cijfers goochelen dat het ´officieel´ droog is als het regent.
Bij ons op het platteland komen serieuze verkeersongevallen niet of nauwelijks voor. Alleen ´s zomers moet je goed uitkijken als de toeristenhordes van de Côte d´Azur in Ferrari´s en andere ‘patsmobielen’ een kijkje komen nemen. Ik blijf dan zoveel mogelijk veilig thuis, want op mijn vaste plekje op het café-terras zit dan meestal toch al een luidruchtige Parijzenaar die ons voor achterlijk verslijt. Altijd blij als het september is en we weer ´onder ons´ zijn.
We drinken in ons dorp wél, ook als er nog gereden moet worden. Maar ik herinner me zelfs geen gevalletje blikschade dat je aan een drankgelag zou kunnen toeschrijven. We weten wel zo´n beetje hoe het moet, een glaasje op en toch achter het stuur. Ik denk weleens: als het ooit zover komt dat je alleen ‘cent pour cent’ nuchter mag rijden -en als dat serieus gecontroleerd ging worden- dan werd het hier buitengewoon stil op de weggetjes en kon de garagist annex pomphouder zijn tent wel sluiten. Het restaurantje boven bij de boulesbaan trouwens ook.
Ik herinner me hoe we een paar jaar geleden in ons dorp ineens met zo´n alcoholfuik geconfronteerd werden. Om een uur of drie, na de lunch natuurlijk. De ´blaaskapel´ (ik denk dat ik die term van René van der Gijp heb) van de gendarmerie installeerde zich op de Sous-Chemin, maar had niet in de gaten dat we vanuit het café alles konden zien. Zelden zijn er zoveel waarschuwings-smsjes uit de kroeg verstuurd, zelden werd er zo vaak een rondje extra besteld. Iedereen ging pas weg toen de anti-alcoholbrigade opbrak.
En nu dus die éthylotest. Een blaagbalg die ik binnenkort verplicht in mijn auto moet hebben. Ga ik straks spontaan blazen als ik na één, twee glazen niet ‘cent pourcent’ zeker weet of ik naar de normen van de wet teveel gedronken heb? Dacht het niet.
Die nieuwe verplichting zal wel met de beste bedoelingen bedacht zijn. Maar over de praktijk is niet nagedacht. Want je moet per 1 juli een ´bruikbare´ alcoholballon in je auto hebben. Maar na één keer blazen is zo´n ding niet meer ´bruikbaar´. Dus stel: ik blaas om er achter te komen of ik -qua drank- mag rijden. Dat mag. Maar vervolgens ben ik toch strafbaar omdat ik geen ´bruikbare´ éthylotest in mijn 4×4 heb? Dat lijkt me bizarre wetgeving.
“ Nou zeg je het zelf”, vonniste mijn man.
“Reservesetje in de auto dan maar?”
“Die champêtters nemen hun eigen doedelzakjes maar mee.”
Zit ook iets in.

17 gedachten over “Ethylotest”

 1. ja dat is even schrikken
  als toerist zul je ook wel zo’n geval mee moeten slepen
  nog FF en je hebt een aanhanger nodig om alle voorgeschreven veiligheids materiaal te kunnen bergen
  fluoriserende hesjes, gevaren driehoek, extra lampjes, in sommige landen ook nog een verbandtrommeltje en een brandblusser
  en in nederland ga ik niet van huis zonder zo’n hamertjetik voor de autoruiten, voor het geval je onbedoeld in een van de zeven sloten terecht komt

  1. Dag Maaike,
   Da’s een goeie, dat van die aanhanger. Je wordt inderdaad zo langzamerhand gek van de regeltjes. Nog even, en er gaat straks een verplicht sprinklersysteem af in je auto als je een sigaartje opsteekt. Ben je wel meteen helemaal ontnuchterd natuurlijk… ;-D

 2. Belachelijk! Zou ook wel met de verkiezingen te maken hebben.

  Hoe lang blijft zo’n bruikbare, “bruikbaar”???
  Hoe vaak moet men zoiets dan vernieuwen?

  dat zijn dan op alles nog eens de extraatjes!!

 3. Hoi Renee,

  Hier op het platte land in zweden geen champetters te bespeuren, of schoon zelden.
  Maarrr als je ze wel tegenkomt houden ze je meestal aan voor een blaastest heb je dan te veel gedronken dan ben je goed de klos hoge boete.s.
  zweden heeft een behoorlijke geschiedenis als het gaat om drank om het maar even zo te zeggen ze spoegen er niet in Hier in zweden is men erg braaf te veel gedronken in de auto pitten,nou mij niet gezien ik heb een heerlijk bed,,,schat rij jij van avond.

  1. Dag Mandarijntje,
   Ik ken iemand die net een huis op het Zweedse platteland heeft gekocht. Hij vertelde dat elke Zweed een parkeerplaats heeft aan het einde van zijn oprit. Dan kan hij daar zijn auto laten staan als hij zijn eigen pad naar het huis niet sneeuwvrij wil maken, maar ik denk stiekem ook: als hij aan het eind van zijn oprit tot de conclusie komt dat verder rijden niet zo slim is. Kan ie daar op de bus wachten, of weer terug naar huis lopen natuurlijk ;-D

   1. Hallo Renee

    Hier op het platte land rijden heel erg weinig bussen soms gaat er 1 per dag naar de stad en dan s,avonds pas weer terug.
    vorig jaar hebben we erg veel sneeuw gehad er is in het totaal 80-cm sneeuw gevallen, het mot niet gekker worden om het maar even op z,n Rotterdams te zeggen waar we zelf ook een aantal jaren hebben gewoond voor we naar zweden zijn geemigreerd.
    hier hebben de meeste mensen die op het platte land wonen een zo genaamde snöw- slunga een apparaat die de sneeuw weg veegt er handig ik heb er helaas nog geen,,,nou heeft dit jaar niet zo hard gesneeuwt god dank,,op naar het voorjaar.

    groet Mark (manderijntje)

   2. Dag Mark,
    Hier rijden er ook bijna geen bussen maar als je er een tegenkomt, rijdt ie dwars door je heen.
    We hadden drie weken sneeuw, maar zo’n apparaat als jij noemt heb ik nog nooit gezien. Klinkt wel handig.
    En het voorjaar is hier al; tegen de twintig graden en volop zon. Ik wens je snel een warm voorjaar daar.

   3. Hallo Renee

    Bedankt voor je reactie, ja hier valt veel sneeuw erg veel sneeuw,,afgelopen winter hebben we geboft.
    zo een apparaat heet een snöwslung, het lijkt op een grasmaaier alleen zit er een soort pijp op die aan de zijkant de sneeuw eruit gooit.
    handig voor als je vroeg uit de veren moet en naar de baas moet net zo als de meeste zweden hier.
    momenteel niet zo lekker weer, veel regen en wat aan de frisse kant,,,maar ja even geduld

    groeten Mark (manderijntje)

   4. Dag Mark,
    Klinkt goed, die snöwslung. Aan de andere kant, als je nog een beetje vroeger opstaat en de sneeuw weg schept, heb je meteen je ochtendgymnastiek gehad ;-]

 4. Ik kwam dit net op FB tegen. Wat is hier van waar?

  Karien E.

  A DIFFUSER avent l’entré en vigueur

  Cher ami,
  Voilà un scandale qui, s’il était connu d’un grand nombre de Français, ferait sans doute une onde de choc à travers tout le pays…
  Vous savez sans doute que le gouvernement a récemment publié un décret qui oblige chaque automobiliste à détenir dans sa voiture un éthylotest – enfin deux, l’un pour se tester en cas de doute, et l’autre à présenter aux gendarmes en cas de contrôle.
  Officiellement, le but est de lutter contre l’alcoolisme au volant. Tout le monde aimerait voir moins de drames sur la route liés à l’alcool, c’est incontestable. Mais je vais vous montrer qu’il s’agit de bien autre chose ici…
  L’affaire est tellement scandaleuse qu’il fallait absolument que je vous envoie un mail pour vous informer !
  Alors, voilà ce qui se passe :
  En juillet, une association, “I-Test” se crée pour militer en faveur d’éthylotests obligatoires dans toutes les voitures. Ils interpellent le Ministre de l’Intérieur, Claude Guéant, et hop quelques mois plus tard le décret sort. La nouvelle infraction est créée, avec une amende de 17 euros à la clef.
  Quand on sait qu’il faut des années d’habitude pour obtenir quoi que ce soit quand on est une association, nous avons été saisis par cette rapidité !
  Vous le savez, ici à la Ligue de Défense des Conducteurs, nous enquêtons depuis plus de trois ans sur la répression routière – il ne nous a pas fallu longtemps pour découvrir le pot aux roses !
  Qui sont les membres de cette “association” ? S’agit-il, comme on aurait pu le croire, d’un collectif de familles qui ont perdu un proche sur la route à cause d’un chauffard qui avait trop bu ?
  Pas du tout : ce sont tout simplement… des fabricants d’ethylotests ! Le Président de “l’association” est chargé de mission chez Contralco, le plus grand fabricant d’éthylotests chimiques (les fameux “ballons”).
  Et là, il vient de réussir un coup de maître : assurer à sa boîte un marché 100 % garanti sur 38 millions de voitures !
  Le calcul est vite fait : 38 millions de voitures x 2 éthylotests à 1€ pièce = 76 millions d’euros garantis dès l’application du décret en juillet prochain.
  Mieux : le décret comporte une obligation de norme NF pour les éthylotests… norme que cette entreprise est la seule à avoir !
  Voilà : un marché juteux, 100 % garanti, qui va rapporter des millions à une grosse entreprise…
  … Et nous, on vient nous dire que c’est pour notre sécurité ? Et que si l’éthylotest venait à manquer dans notre boîte à gants, ce serait tellement grave qu’on devrait payer une amende ?
  Franchement, de qui se moque-t-on ?
  C’était déjà la même chose avec les radars : au départ ils sont venus nous dire que c’était pour notre sécurité, et il n’y avait pas de raison de ne pas y croire. Enfin, au début…
  Car vu les bénéfices colossaux que raflent maintenant, chaque année, les grandes entreprises qui installent et entretiennent les radars (plus de 200 millions d’euros par an, directement issus de vos PV), qui peut encore venir nous parler de sécurité ??
  Année après année, les pouvoirs publics tirent un peu plus sur la corde, en se disant que ça va passer, que les Français ne vont rien dire… Alors depuis 2003 et la mise en place des premiers radars vitesse, on a eu les radars feu rouge, les radars tronçon, les radars discriminants, les radars “zones de chantier”, les radars mobiles embarqués dans des véhicules en mouvement, etc… L’Etat fait rentrer de plus en plus d’argent, et la cagnotte des entreprises productrices de radars gonfle, gonfle…
  Ces entreprises sont devenues tellement puissantes que, désormais, elles ne se cachent même plus pour faire leurs magouilles : le fameux lobbyiste qui vient d’obtenir le marché du siècle, avant de se lancer dans le business de l’éthylotest, dirigeait une société de radars ! C’est même lui qui a vendu les premiers radars feu-rouge au gouvernement !
  Quelques entreprises bien placées veulent grossir facilement leur chiffre d’affaire sans prendre de risque, ils sollicitent les pouvoirs publics, lesquels nous jouent la carte de la sécurité routière, et hop le tour est joué, le business est installé, et vous êtes ses clients forcés.
  Comment en est-on arrivés là ? Tout simplement parce qu’à chaque fois qu’ils tiraient un peu plus sur la corde, aucune voix ne s’élevait assez fort pour que ça fasse scandale et que ça s’arrête.
  Mais tout cela n’a que trop duré : quel autre business vont-ils réussir à implanter demain ? L’éthylotest anti-démarrage obligatoire dans toutes les voitures (coût : 1000 euros par véhicule) ? Des boîtes noires comme dans les avions, ou la géolocalisation obligatoire ?
  Ne vous en faites pas pour eux : ils trouveront toujours un prétexte de sécurité routière pour donner mauvaise conscience à ceux qui voudraient contester.
  En vérité, c’est eux qui devraient avoir honte de leurs pratiques. Agiter sous le nez des gens des images horribles d’accidents, profiter du deuil des familles des victimes, pour engraisser un business juteux, ce sont des pratiques inqualifiables ! Mais tant que des millions de Français ne leur auront pas fait savoir à quel point ils sont indignés, rien ne les arrêtera.
  Notre atout, en tant que simples citoyens, c’est que les élections approchent et qu’aucun candidat ne peut se permettre d’ignorer la colère de plusieurs millions de Français. Nous devons mettre, sur chacun des candidats en campagne, une pression telle que le Président qui sortira des urnes n’aura pas d’autre choix que de faire cesser ces pratiques honteuses.
  Nous devons agir dès maintenant, c’est pourquoi je vous demande de faire deux choses simples mais essentielles :
  — Signez la pétition aux candidats que vous trouverez sur ce lien. Dans quelques jours, je veux pouvoir amener à chaque candidat plusieurs centaines de milliers de signatures, puis le double la semaine prochaine, et encore plus la semaine suivante, pour leur coller une telle pression avant l’élection qu’ils ne pourront pas l’oublier une fois élus ;
  — M’aider à faire connaître ce scandale au plus grand nombre de Français possible, en transférant ce message à tous vos amis, vos proches, ou vos collègues. Ne les laissez pas tomber dans le piège de la propagande des pouvoirs publics qui utilisent la sécurité routière comme un alibi pour engraisser un business juteux.
  Je vous remercie.
  Bien cordialement,
  Christiane Bayard
  Secrétaire Générale
  Ligue de Défense des Conducteurs

  LIGUE DE DEFENSE
  DES CONDUCTEURS
  Stop à la répression absurde
  Oui à une conduite responsable
  116, rue de Charenton 75012 PARIS
  12

  1. Dag Karien,
   Ik ben bang dat het maar al te waar is.
   Hier vind je de officiële petitie: http://www.liguedesconducteurs.org/201204181609/je-minforme/le-nouveau-business-de-la-securite-routiere.html
   Ik zou niet aarzelen om hem te ondertekenen.
   En hier vind je een lopende discussie over het onderwerp, als je even naar beneden scrolt zie je een lijstje met namen/beroepen van de I-test-maffia: http://www.lerepairedesmotards.com/forum/read.php?4,2908407,2908407#msg-2908407
   ‘On nous prend pour des jambons’, inderdaad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven