Middeleeuwse moordpraktijken

ma 10 november 2014

Soms lees je dingen in de krant die je achteraf gezien beter had kunnen overslaan. Of misschien juist niet. Als ik het bericht dat ik vanmorgen in de Var Matin las alleen als roddel in het café te horen had gekregen, had ik het niet geloofd. En het afgedaan als stoer bedoeld hersenspinsel. Natuurlijk moet je ook niet alles klakkeloos geloven wat er in de krant staat, maar er werden mensen geciteerd, en namen genoemd, dus ik kon het checken. Het was nog erger dan ik dacht.
Het bericht dan mijn aandacht trok ging over L’ASPAS (association pour la protection des animaux sauvages, zeg maar de wilde-dierenbescherming) die bij het tribunal de grande instance in Toulon een klacht had ingediend tegen X wegens onder meer ‘jacht met verboden middelen, toebrengen van ernstig letsel en wreedheid jegens huisdieren dan wel getemde of in gevangenschap gehouden dieren’. De klacht werd ingediend omdat er op het Domaine du Solitaire nabij Signes (Var) op 1 en 2 november een jachtpartijtje was georganiseerd. Op in gevangenschap gehouden (en er vaak ook geboren) sangliers. Met Argentijnse mastiffs, (op)gefokte vechthonden die bekend staan om hun moordlust en vasthoudendheid: wat ze tussen de enorme kaken krijgen laten ze niet meer los, ze verscheuren het tot er geen leven meer inzit. Dat is een gruwelijke marteldood.
Marc Giraud, vice-president van de ASPAS: “De jagers genieten van de langzame lijdensweg van de sangliers die op het omheinde domaine geen kant op kunnen en door de mastiffs genadeloos aan stukken worden gescheurd. Die manier van jagen is walgelijk, wreed en absoluut verboden! Dat zijn methoden uit de Middeleeuwen. Maar er valt goed geld mee te verdienen door zo’n privé-domein. De ASPAS wil dat dit soort ‘fêtes sanglantes’ ophoudt. We hebben de overheid om hulp gevraagd (la direction départementale des territoires et de la mer, en la direction départementale de protection des populations), maar eerst kregen we geen antwoord en daarna lieten ze weten dat ze niets konden doen. Vandaar die klacht bij het tribunaal tegen X.”
De echtgenote van de beheerder van het domaine du Solitaire, Elsa Nardini, is zich van geen kwaad bewust: “Ach, elke jacht wordt door dierenactivisten aangevallen. Bovendien is er niks illegaals aan, we doen alles netjes volgens de regels. En als er eens een sanglier gegrepen wordt, schieten we hem onmiddellijk af. Argentijse mastiffs zijn gewoon jachthonden hoor.”
Die mevrouw Nardini overigens zelf fokt. Dit filmpje -en andere gruwelijkheden- plaatste mevrouw op haar eigen site (klik hier).
Van de klacht van de ASPAS schrikt ze niet: “Onze advocaat gaat ook een klacht indienen, wegens smaad.”
“Trouwens”, voegt ze er nog aan toe, “vooral jongeren vinden deze manier van jagen spannend. De ‘gewone’ jacht hebben ze wel gehad.”
O ja, op het domaine kun je ook paintballen. Maar dat is natuurlijk voor watjes die een plas bloed voor een verfvlek aanzien.
U kunt het Domaine du Solitaire volgen op Facebook. Mevrouw Nardini tot een uurtje geleden ook, haar pagina is inmiddels op zwart gegaan.
Meer informatie over het werk van de ASPAS vindt u hier.

25 gedachten over “Middeleeuwse moordpraktijken”

 1. zo weerzinwekkend dat ik het hele artikel niet eens kan lezen
  WALGELIJKELIJKE …..
  nee, mensen wil ik ze niet noemen
  monsters zijn het
  die hondjes kunnen het niet helpen dat ze gehersenspoeld zijn
  maar die monsters……………
  die hebben absoluut een ongeneeslijk defecte schedelinhoud
  nee, ben niet voor de doodstraf maar een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel sober gevangenisregiem voor de rest van hun leven zou wettelijk mogelijk gemaakt moeten worden

 2. Angélique van Lieshout

  Kijk, ik heb niets tegen de jacht, mits het op gereguleerd gebeurd. Daar bedoel ik mee afschot van zieke dieren. Maar dan wel op een nette manier met 1 goed schot, zodat het dier niet onnodig nog langer gaat lijden.
  Maar op deze manier, door een meute honden een dier laten verscheuren, noem ik geen jagen meer. Dit is puur genot van de baasjes en hun vriendjes. Die lui hebben een afwijking!
  Ik hoop dat ze behalve een fikse boete, en een verbod soort activiteiten, op een dag zelf verscheurd worden door hun eigen honden.

 3. O, Renée wat een walgelijke situatie, het is verschrikkelijk dat dit zomaar kan gebeuren en wat je dan overhoop moet halen om het aan te kaarten, hoe is het mogelijk, jagers heb ik al helemaal niets mee ook niet met de zogenaamde goede jagers, die bestaan niet, als je voor je plezier jaagt is er geen goede jager. dat dit kan gebeuren met zo’n mens die deze honden zelf fokt er nog trots op is door zo’n walgelijke film (honden die getraind worden om te doden) op haar site of facebook te plaatsen, die moet je gelijk opsluiten met soortgelijk getrainde honden.

 4. Ik ben helemaal niet van online actie voeren. Vaak ongefundeerd of achterhaald. Maar ik heb het gecontroleerd en alles wat geschreven is klopt. Daarnaast heb ik het op dit moment even gehad met hoe men hier veelal dieren behandeld…. Vorige week is hier in het dorp een gezonde lieve jonge hond een kogel door de kop geschoten omdat hij zijn bazin tot last was.
  De Facebook pagina en website zijn nog online, dus een mooie gelegenheid om je mening te geven zou ik zeggen!

  1. Diervriendelijke dood voor hun genot Rob? Laten we hopen dat misplaatste lustgevoel een stille dood sterft als dit soort gruwelpraktijken definitief bij wet verboden wordt. En verder citeer ik graag Jules Deelder (ras-Rotterdammer, net als ik), en PvdA-leider Diederik Samsom: “Laat ze allemaal de vinkentering krijgen.”

 5. Dit is – in tegenstelling tot het stieren vechten – nauwelijks bekend (in Nederland), maar minstens zo afschuwelijk zo niet erger! Bah bah bah. Hoe kan geholpen dit te stoppen, alleen veel delen via social media?

 6. Hi Renee,
  Met afgrijzen heb ik je artikel gelezen.
  Beesten die losgelaten worden en geen kans hebben om te overleven.
  Dit doet me denken aan de jachtpartijen op Het Loo, waar de Europese adel werd uitgenodigd door onze Bernard.
  Ook deze beesten werden speciaal uitgezet om afgeschoten te worden.
  En de paardenraces en jachtpartijen in Engeland, waar beesten hun benen breken en afgemaakt worden.
  Tot overmaat van ramp, keek ik ‘avonds naar Radar en zag daar, wat er met pasgeboren kalfjes gebeurt.
  Het is gruwelijk en wat weten we nog allemaal niet.
  Ik ben blij dat jij ons af en toe iets meldt, misschien helpt het om de mensen de ogen te openen voor alle dierenleed.
  Bedankt Renee.
  Jacqui.

  1. Tja Jacqui, en dan hebben we het nog niet eens gehad over het stierenvechten (ook hier in Frankrijk), de kettinghonden, de net-geen-plofkippen, de abbatoirs, het rituele slachten….. Allemaal gewoon hier in West-Europa, over de rest van de wereld durf ik niet eens na te denken.
   Overigens is jullie Willem geen haar beter dan zijn grootvader Bernhard; hij doet nog steeds precies hetzelfde. Op kosten van de Nederlandse belastingbetaler: https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/6851 (op de foto’s is ook Constantijn te zien, die is inmiddels overleden)

  2. Ga er maar vanuit dat dit het kleinste topje van de ijsberg is. je hoeft alleen maar rond te kijken en te googelen. En praat is met mensen om je heen dan verbaas je je over de antwoorden. Het kan heel veel mensen geen zak schelen als ze maar lekker kunnen eten en drinken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven