Recept van de week: Spaghetti met mosselen en broccoli

vr 17 april 2015

mosselen
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Op de menukaarten van de restaurants bij mij in de buurt staan onwrikbaar drie mosselbereidingen. In het ene dorp is dat moules frites, in het andere moules marinières, en met je een beetje geluk kun je ook nog ergens moules farcies scoren. Dat is al sinds mensenheugenis zo en dat zal tot in de eeuwigheid zo blijven. De tweekleppers staan bovendien het hele jaar rond op de kaart. Dat kan: het mosselseizoen loopt van ergens juni/juli tot en met april. En niet -zoals mij vroeger is bijgebracht- alleen als de ‘r’ in de maand is. En in de schaarse periode komen ze gewoon uit Spanje, dus aanvoer is er altijd. Niks mis met die Spaanse import trouwens, dikke, malse joekels zijn het. Maar de mooiste mosselen die ik ken zijn toch de ‘moules de bouchot’ uit de Baie du Mont Saint-Michel. Die hebben zelfs een eigen AOP (apellation d’origine protégée) en dat proef je. Nou ja, je merkt dat het topkwaliteit is. Die verdienen dan ook een betere behandeling dan het standaardrepertoire dat de dorpen hier bieden. Bijvoorbeeld de bereiding die onlangs in de kroeg de ronde deed aan het tafeltje van de ‘papies’ die hun kaartspelletje ‘belote’ graag larderen met het uitwisselen van culinaire ervaringen. Niet dat ze kunnen koken, maar over eten ouwehoeren kunnen ze als de beste. Net als opscheppen over welke ‘mamie’ het lekkerst kookt: de hunne natuurlijk. Dit keer ging het over mosselen. Ik heb maar zo’n beetje gevist naar wat er dan zoal op hun bordje was verschenen. Dat werd niet helemaal duidelijk, maar wel wat er ongeveer in en bij moest. Daar heb ik een receptje van gebrouwen. Hieronder het resultaat.

Ingrediënten:
1 kilo mosselen
400 gram spaghetti
400 gram broccoli
4 tenen knoflook
1 ui
2 takjes verse rozemarijn of tijm (of een theelepel gedroogd)
1 glas witte wijn
½ groentenbouillontablet
Peper uit de molen

Bereiding:
Snij de broccoli in kleine roosjes en kook die in ruim water beetgaar. Giet af en zet apart.
Was de mosselen, verwijder de harige uitsteeksels, en gooi alle exemplaren die kapot zijn of open staan, meteen weg. Doe de overige mosselen in een vergiet en laat ze uitlekken.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit de ui erin aan. Doe er de wijn en de rozemarijn (of tijm) bij, plus de halve bouillontablet, pers de knoflooktenen er boven uit. Breng aan de kook en doe de mosselen erbij. Laat die zo’n 10 minuten met het deksel op de pan doorkoken zodat de schelpen open gaan en de mosselen gaar worden. Draai het vuur uit.
Schep de mosselen met een schuimspaan uit het kookvocht, laat ze afkoelen en haal ze uit de schelp. Hou ze apart.
Kook de spaghetti beetgaar in ruim water met een scheut olijfolie. Laat uitlekken in een vergiet (niet met koud water afspoelen!).
Gooi de mosselen en de broccoli terug in het kookvocht en laat alles goed warm worden. Maal er een paar draaien peper uit de molen bij. Doe de spaghetti erbij en hussel alles door elkaar. Als ook de spaghetti goed is doorgewarmd, de boel er met de schuimspaan (gebruik een vork als hulpsteuntje) uitscheppen en over de borden verdelen. Meteen serveren.
Geef er een glas frisse witte, of een fruitige rosé bij.

4 gedachten over “Recept van de week: Spaghetti met mosselen en broccoli”

 1. Het is geen citroen merinque geworden maar perentaart. De peren die ik had vonden we niet echt handperen maar in taart prima. In Frankrijk koop ik altijd die makkelijke rollen deeg. Bij AH vond ik zowaar bladerdeeg op rol, maar helaas geen rondje dit is een rechthoekige lap, nu heb ik rare stukken over, moet ik daar weer borrelhapjes van maken!!!!!

  Bovenstaand recept sla ik over, zonde om de mosselen in een gerecht te verwerken en broccoli vind ik toch al niet zo lekker.

  1. Dat doe je helemaal goed Antje. En zo is m’n blog ook bedoeld: ik geef een voorzet, en jij kopt ‘m erin. Een recept is maar een basisidee waar je lekker op kunt variëren. En als je het niks vindt, inderdaad, gewoon overslaan. Ben benieuwd hoe je borrelhapjes uitpakken!

 2. Wij wonen in een stadje aan de Etang de Thau, waar een groot deel van de oesters en mosselen van de Franse zuidkust wordt geteeld.

  De bereidingsvariëteit van de mosselen is hier zeer uitgebreid; Het restaurant Saveurs de Thau aan de haven biedt 9 variaties aan en daar zijn mijn favorieten: gegrilde mosselen (liefst op een vuur van wijnstokken) en gegratineerde mosselen nog niet eens bij.

  Wij eten de mosselen ook rauw als hapje bij het aperitif, en in ons favoriete restaurant als tapas: moules piquantes.

  Kortom mosselen zijn wekelijkse kost voor ons geworden, en inderdaad het hele jaar door.

  Mijn vrouw kookt ze in witte wijn met prei, peen, peterselie en dille, daarbij baguette met kruidenboter.
  Ik zal haar je recept laten zien, merci Renee…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven