Recept van de week: Spaghetti met mosselen en broccoli

wo 10 juli 2024

Door Raoul Duchemin

Op de menukaarten van de restaurants bij mij in de buurt staan onwrikbaar drie mosselbereidingen. In het ene dorp is dat moules frites, in het andere moules marinières, en met je een beetje geluk kun je ook nog ergens moules farcies scoren. Dat is al sinds mensenheugenis zo en dat zal tot in de eeuwigheid zo blijven. De tweekleppers staan bovendien het hele jaar rond op de kaart. Dat kan: het mosselseizoen loopt van ergens juni/juli tot en met april. En niet – zoals mij vroeger is bijgebracht – alleen als de ‘R’ in de maand is. En in de schaarse periode komen ze gewoon uit Spanje, dus aanvoer is er altijd. Niks mis met die Spaanse import trouwens, dikke, malse joekels zijn het. Maar de mooiste mosselen die ik ken zijn toch de ‘moules de bouchot’ uit de Baie du Mont Saint-Michel. Die hebben zelfs een eigen AOP (apellation d’origine protégée) en dat proef je. Nou ja, je merkt dat het topkwaliteit is. Die verdienen dan ook een betere behandeling dan het standaardrepertoire dat de dorpen hier bieden. Bijvoorbeeld de bereiding die onlangs in de kroeg de ronde deed aan het tafeltje van de ‘papies’ die hun kaartspelletje ‘belote’ graag larderen met het uitwisselen van culinaire ervaringen. Niet dat ze kunnen koken, maar over eten ouwehoeren kunnen ze als de beste. Net als opscheppen over welke ‘mamie’ het lekkerst kookt: de hunne natuurlijk. Dit keer ging het over mosselen. Ik heb maar zo’n beetje gevist naar wat er dan zoal op hun bordje was verschenen. Dat werd niet helemaal duidelijk, maar wel wat er ongeveer in en bij moest. Daar heb ik een receptje van gebrouwen. Hieronder het resultaat.

Ingrediënten

  • 1 kilo mosselen
  • 400 gram spaghetti
  • 400 gram broccoli
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 2 takjes verse rozemarijn of tijm (of een theelepel gedroogd)
  • 1 glas witte wijn
  • ½ groentenbouillontablet
  • Peper uit de molen

Bereiding

Snij de broccoli in kleine roosjes en kook die in ruim water beetgaar. Giet af en zet apart. Was de mosselen, verwijder de harige uitsteeksels, en gooi alle exemplaren die kapot zijn of open staan, meteen weg. Doe de overige mosselen in een vergiet en laat ze uitlekken. Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen. Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit de ui erin aan. Doe er de wijn en de rozemarijn (of tijm) bij, plus de halve bouillontablet, pers de knoflooktenen er boven uit. Breng aan de kook en doe de mosselen erbij. Laat die zo’n 10 minuten met het deksel op de pan doorkoken zodat de schelpen open gaan en de mosselen gaar worden. Draai het vuur uit. Schep de mosselen met een schuimspaan uit het kookvocht, laat ze afkoelen en haal ze uit de schelp. Hou ze apart. Kook de spaghetti beetgaar in ruim water met een scheut olijfolie. Laat uitlekken in een vergiet (niet met koud water afspoelen!). Gooi de mosselen en de broccoli terug in het kookvocht en laat alles goed warm worden. Maal er een paar draaien peper uit de molen bij. Doe de spaghetti erbij en hussel alles door elkaar. Als ook de spaghetti goed is doorgewarmd, de boel er met de schuimspaan (gebruik een vork als hulpsteuntje) uitscheppen en over de borden verdelen. Meteen serveren. Geef er een glas frisse witte, of een fruitige rosé bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven