Een wijnhotel op het dorp

do 21 maart 2019

Nou dat weer. Rij je nietsvermoedend de parkeerplaats onderaan het dorp op, stuit je net om de hoek van wat ooit het gerenommeerde hotel van het dorp was, op een berg steigermateriaal die daar tamelijk onhandig is gedumpt. Halve parkeerterrein weg, gedoe, gesleep en gerij met een vorkheftruck waarvan de chauffeur er kennelijk net iets teveel lol in heeft, en bouwvakkersvolk dat druk bezig is die steigers rondom dat al jaren gesloten en nogal vervallen hotel op te bouwen. Ik besloot een flink eind verderop te parkeren. Terwijl ik de helling naar het dorpsplein opklom zwaaide ik naar de Serviër van de pizzeria die blijkbaar niet op erg veel klandizie rekende, hij hing wat in de deuropening, had ook niet de moeite genomen om zijn terras in te richten. ‘Dat zal wel Pasen worden’, dacht ik bij mezelf; ondanks het uitzonderlijk mooie weer dat we al hebben wil het dorp nog niet echt wakker worden.
Behalve dan de burgemeester, die al in de herfst opdracht gaf het dorpspleintje te her-bestraten (het is net af), het oorlogsmonument en de fontein liet zandstralen (we ‘vreten’ nog steeds zand op het caféterras), het aangrenzende enige openbare toilet sloot en pal voor de tabac ondergrondse vuilcontainers liet aanleggen met zulke kleine openingen dat de hele middenstand die wat weg te gooien heeft naar de ‘ouwe bakken’ uitwijkt die een eind verderop bij het schooltje staan. De laadpaal voor stekkerauto’s die hij vorige winter al liet plaatsen is ook geen groot succes. Niemand in het hele dorp heeft er ooit gebruik van gemaakt, hier rijden we ouwe dieseltjes. De burgemeester is van de moderne vooruitgang, het dorp niet.
En dan nu weer dat gedoe met dat achenebbisj hotel naast het parkeerterrein. Ik dacht hem ook daar de schuld van te geven, maar volgens de kroegbazin ligt het toch net even anders. De eigenaresse van een wijndomein een eind verderop “bij wie het geld tegen de plinten klotst en die van gekkigheid niet meer weet wat ze ermee moet doen” (haar tekst!) heeft haar oog laten vallen op ons dorp. En ziet commerciële mogelijkheden. Ze wil dat Fawlty Towers-hotel renoveren, er een sjieke bedoening van maken en er een restaurant bij openen van sterren-allure. Ik begreep ineens waarom de Serviër zo lamlendig in de deuropening hing. Zijn beoogde opstart van een eigen restaurant in het dorp verderop was al niet doorgegaan, met hangende pootjes teruggekeerd op het oude nest, met lange tanden de dagelijkse routine van de pizzatent in ons dorpje weer opgepakt. En als dat hotel/restaurant pal tegenover hem straks een succes wordt kan hij het wel schudden. Dat trekt (toeristen)volk van een heel ander allooi dan dat gewoonlijk bij een eenvoudige pizzeria in een vergeten dorpje in het achterland van de Var aanlegt.
Ik voel met hem mee. Zal best hoor, dat het fijn is voor de burgervader – vast ook economisch gezien – als er een goed hotel en dito resto bijkomt. Staat het dorp meteen op de kaart. De kroegbazin had droomlichtjes in haar ogen, ze zag haar omzet alweer stijgen. Maar ik ben er niet gerust op. Volk dat op zo’n luxe tent afkomt, drinkt dáár het aperitiefje, niet in de dorpskroeg waar ‘ons soort volk’ aanlegt. En na afloop van de maaltijd zijn ze weer weg, een afhaalpizza nemen ze echt niet mee voor thuis.
Toen ik naar m’n auto terugliep zag ik dat de steigerbouwers al behoorlijk gevorderd waren. Die verbouwing gaat deze zomer nog flink wat overlast geven, gebrek aan parkeerplaatsen, herrie, bouwstof… Je zal je terrasje er maar pal tegenover hebben. Ik hoop dat de Serviër het redt, deze zomer. Ik ben in elk geval vaste klant. Al is het maar voor een afhaalpizza.

7 gedachten over “Een wijnhotel op het dorp”

  1. De vooruitgang moet nu eenmaal plaatsvinden in een vooruitstrevend dorp, of althans volgens een vooruitstrevende burgemeester … Voor dat “langsaam ontwaken” van jullie dorp herken ik veel hier in het mijne … Ik hef mijn keuken-wijnglas : Allez, Santé op Monsieur le Maire ! En op de Pizzaserbiër !
    Toulousense groetjes, hanny

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven