Even een update over het noodweer

zo 24 november 2019

Gisteren schreef ik op Facebook: “Het is geen riviertje meer dat vredig onderlangs ons huis kabbelt, het is een woeste stroom die inmiddels tot vlak onder de huiselijke heuvel buldert. De hele dag geen stroom gehad, tot een uurtje geleden. Geen idee hoe dit vannacht verder gaat. We zijn er niet gerust op…”
Nou, het was behoorlijk spannend vannacht. De rivier onderaan het huis was zo ver buiten z’n oevers getreden dat het klonk alsof ie binnen bulderde. Kijk hier maar.
Maar halverwege de nacht hield het een tijd op met regenen en konden we opgelucht ademhalen. En vanmorgen konden we de balans opmaken: geen noemenswaardige schade aan het huis, geen ernstige verzakkingen. Wel een puinhoop in de plaine, met ontwortelde bomen en heel veel bagger, en het pad naar de départementale is nog onbegaanbaar, de départementale zelf is weer open, de modderlawine is opgeruimd. Maar verder: mazzel gehad.
We hebben weer stroom en internet, dus kon ik op het nieuws zien dat we de in twee dagen de regenvoorraad voor zo’n drie maanden (248 mm) over ons heen hadden gekregen. Intussen zijn we van code rood teruggeschaald naar code oranje. Voorlopige balans van dit noodweer in de Var en de Alpes-Martimes: 2 doden, 2 gewonden, 1.200 mensen geëvacueerd van wie een aantal met helikopters, 4.000 huishoudens nog zonder stroom. Veel rivieren buiten hun oevers getreden, tal van wegen afgesloten, trein- en vliegverkeer ontregeld.
Filmpje: klik hier.
Intussen regent het alweer uren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven