Het had eigenlijk al op 1 december moeten gebeuren, maar de intocht van Sinterklaas en zijn pieten viel letterlijk in het water door het noodweer dat Zuid-Frankrijk teisterde. We gaan dus in de herkansing: de feestelijke intocht is nu morgen, 4 december. Klik hier en lees er alles over.
Ik kan er helaas niet bij zijn, bij die intocht, maar ik wil toch eigenlijk wel een beetje meedoen. Dus maak ik kruidpepernoten. Het oorspronkelijke recept ervoor komt van de magistrale meesterbanketbakker Cees Holtkamp (hier vind je nog veel meer heerlijke recepten). Hij slaagde er perfect in peper- en kruidnoten met elkaar te combineren. Want dat is niet hetzelfde hè, een pepernoot en een kruidnoot, al worden ze voortdurend door elkaar gehaald.
De pepernoot wordt gemaakt met roggemeel en heeft een onregelmatige dobbelsteenvorm. In de pepernoot wordt doorgaans witte suiker gebruikt en een bescheiden hoeveelheid speculaaskruiden, de structuur is die van taaitaai. Er zit verder vaak honing in, en anijs. Vroeger ook peper, vandaar de naam, maar dat is er uitgesleten. Je moet over en stevig kakement beschikken om je door een berg pepernoten heen te eten.
De kruidnoot is een knapperig bolletje, brosser dan de pepernoot en aanzienlijk vriendelijker voor de kiezen. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem, de gebruikte suiker is bruin. Het baksel wordt gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en een vleugje witte peper. Deze kruiden samen worden speculaaskruiden genoemd. Voor de puristen: het gaat hier om specerijen, niet om kruiden, dus eigenlijk zou deze lekkernij specerijennoot moeten heten. We kennen pepernoten en kruidnoten zo ongeveer sinds de 16e eeuw, toen zeelieden met specerijen thuis kwamen van hun verre reizen.
Bon, kruidpepernoten dus. Mijn inbreng is een bescheiden theelepeltje herbes de Provence. Voor de lokale ‘touch’ zullen we maar zeggen.

Ingrediënten:
150 gram honing
100 gram bruine basterdsuiker
300 gram roggebloem
3 gram zout
12 gram gemalen anijszaad
25 gram water
10 gram bakpoeder
1 theelepeltje gedroogde herbes de Provence
1 scheutje zonnebloemolie

Bereiding:
Verwarm de honing in een pannetje tot 90 graden, dit meet je met een suikerthermometer.
Vermeng de basterdsuiker met de roggebloem, schenk de honing erbij en kneed alles door elkaar. Pas op, eerst met een spatel of pollepel wat doormengen en dan pas kneden; die honing is heet.
Meng vervolgens het anijszaad, het water, het bakpoeder en de herbes de Provence erdoor.
Laat het deeg een dag rusten in plasticfolie en op kamertemperatuur. (Vandaag beginnen dus!)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit tot een dikke plak en snij die in stukjes. Rol daar knikkergrote balletjes van.
Verdeel een drupje zonnebloemolie over je handen en vet zo de balletjes in. Verdeel ze over een ingevette (of van bakpapier voorziene) bakplaat.
Bak de kruidpepernoten 20 minuten in de oven.
Even laten afkoelen. Feest!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven