‘Jeudi noir’: het wordt spannend!

wo 4 december 2019

Nou, dat wordt me een toestand morgen. Niet zo Sinterklaasfeesterig ben ik bang. Maar en nationale staking waaraan alle vakbonden en zo ongeveer alle beroepsgroepen mee doen. Uit protest tegen de voorgenomen herziening van het pensioenstelsel. Heel veel scholen dicht, nauwelijks treinen en metro’s, er zal amper gevlogen worden, geen post, ik kan alleen maar hopen dat de stroom niet uitvalt want de medewerkers van Enedis doen ook mee. Uit opiniepeilingen blijkt dat 66% van de Fransen vóór een andere aanpak van de pensioenen is. Eveneens 66% steunt de staking van morgen. Eigenlijk vind ik dat in zekere zin echt Frans: ja, maar nee. President Macron heeft zich een keer laten ontvallen (er stond een microfoon open) dat Frankrijk ‘niet te hervormen’ is. Heeft ie misschien wel gelijk in. Zodra je hier aankomt met veranderingen gaan alle nekharen overeind staan. Snap ik ook nog wel, verandering betekent doorgaans geen verbetering voor veel mensen. Al zijn er nogal wat ‘traditionele voorrechten’ voor bepaalde beroepsgroepen die je op z’n minst discutabel zou kunnen noemen.
Ondertussen ben ik er niet gerust op, op die stakingen. De regering in Parijs houdt rekening met onlusten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken gaan de Gele Hesjes én de gevreesde Black Blocks (zeg maar, beroepsrelschoppers) zich manifesteren. In het hele land – met overal demonstraties – worden meer dan tienduizend policiers en gendarmes ingezet, in Parijs minimaal 5.000. En het kan best zijn dat het na ‘jeudi noir’ onrustig blijft. De boeren en de vrachtwagenchauffeurs zijn, om andere redenen dan het pensioen, ook laaiend. Er heerst geloof ik wel een soort opstandig sfeertje in het land.
Nou ja, in mijn dorpje zal het wel meevallen. In het café zal er ongetwijfeld over ‘la grève’ geouwehoerd worden bij een goed glas en de tv met het laatste nieuws op de achtergrond. Er zal goedkeurend geknikt worden bij de massademonstraties, en afkeuren gebromd als er gereld wordt en de ordetroepen ingrijpen. Ik kijk mee, en hou m’n mond over wat ik zojuist in de krant over een studie van het Duitse onderzoeksbureau Hans-Böckler las: Fransen zijn Europees kampioen staken. Als je zo’n mededeling tussen de stamgasten laat vallen zet dat de intermenselijke verhoudingen meteen onder hoogspanning.
Ik hou het wel bij een goed glas rosé, en kijk mee naar de tv. Spannend genoeg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven