Kat aan het lijntje

do 5 december 2019

“Ho ho, waar gaat dat heen?” sprak ik de kat streng toe toen hij door zijn hoogstpersoonlijke kattenluikje in de keukendeur naar buiten dacht te sluipen. “Dat gaat zomaar niet. Er zijn EU-regels, en die zeggen dat een huis-tuin-en-keuken-kat niet zomaar meer naar buiten mag. Een beetje vrij rondlopen? Vergeet het maar! Aan de lijn moet je! Jij en je soortgenoten deugen niet, jullie zijn massa-moordenaars, goed voor de verdelging van zo’n 140 miljoen dieren per jaar.
Hij keek me even doordringend aan, of er wellicht nog iets van een bakje brokjes tevoorschijn kwam, haalde vervolgens nonchalant de schouders op en gleed soepeltjes naar buiten. Richting vogelvoorzieningen, bestaande uit een pindabar (gevestigd in een voederhuisje), een ballenbak met vetbollen en een vrij-hangend dakpanterras met strooizaadjes. Allemaal ver buiten zijn bereik, daar niet van, maar hij ziet het hele circus graag langskomen. Ik vermoed dat hij er van droomt ook, en dat ie dan wél succesvol toeslaat. Op z’n dagelijkse boswandelingen moet ie toch echt beter zijn best doen om iets te verschalken. Oké, hij heet dan wel Ché (van Guevara) maar een echte guerrillero is het niet, meer een guerillaatmaar. Beetje plezierjacht als tijdverdrijf, prima, ’t is een Fransoos tenslotte. Maar als je er teveel moeite voor moet doen en je maag begint daadwerkelijk te knorren, is het toch wel een stuk handiger om zo’n huismens een bakje dagvers voer voor je te laten klaarmaken. Gelijk heeft ie.
Ik trok dan ook minstens één wenkbrauw op toen ik van de week in de kranten las dat twee rechtsgeleerden van de Universiteit van Tilburg –
Arie Trouwborst en Han Somsen – de loslopende buitenkat keihard willen aanpakken. De academici hebben voor hun onderzoek gekeken naar de EU-regels van Natura 2000, voor het beschermen van de biodiversiteit en concluderen dat loslopende, moordlustige katten daarmee in strijd zijn. Huiskatten die buiten komen, zijn een van de grootste gevaren voor klein wild. Ook als katten niet doden, richten ze schade aan. Zo brengen ze ziektes met zich mee en hun geur en aanwezigheid veroorzaakt stress bij kleine dieren. Conclusie: katten mogen alleen nog aangelijnd naar buiten.
Stond gewoon allemaal in The Journal of Environmental Law. Niet dat ik die nou dagelijks lees, maar tal van andere media hadden het gretig overgenomen. En toen zat de klad in de kat: de haters – met name op de sociale media – gingen meteen lekker los. Je kon wachten op een tegenstorm van de liefhebbers. Nou, die kwam. Zelfs de Europese Comissie heeft laten weten geen voorstander te zijn van het aanlijnen van katten: “Katten zijn volgens onze informatie niet bij de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit.”
Bioloog en journalist bij het Belgische tijdschrift Knack, Dirk Draulans, deed er in ‘De Wereld Vandaag’ nog een smakelijk schepje bovenop: “Mensen zijn de grootste belagers van vogels, niet katten. Denk maar aan het schieten op vogels, of aan alle insecticiden en pesticiden die we gebruiken. Het landschap, zeker het landbouwlandschap, is zo vogelonvriendelijk geworden dat in veel van die landschappen zelfs geen vogels meer zitten. De grootste belagers van onze vogels zijn wijzelf.”
Daar valt dus nog een wereld te winnen. Al mag je van Draulans best klein beginnen, bij jezelf: “Laat je tuin gerust wat verwilderen. En hang ook een bolletje voedsel extra voor de pimpelmezen op, hoog genoeg, zodat je katten er niet bij kunnen.” Man naar mijn hart, die Draulans.
Ook Ché heeft er vrede mee, zelfs als het in de tuin kwettert van de vogeltjes. Zolang zijn bakje maar op tijd klaar staat. En wij ervoor zorgen dat het kattenluikje hermetisch gesloten wordt als de buurkat langs komt om gezellig een rondje mee te eten. Doen we niet. We zetten er gewoon een bakje bij. Buiten kun je de vogeltjes dan horen schateren van de pret bij hun eigen banket.

18 gedachten over “Kat aan het lijntje”

 1. Zooo waar! Wij hebben vele vogeltjes in de tuin, en 2 Poezen, Lynn en Lobke. Een beetje aan de dikke kant deze dames, niet door vogeltjes te eten, maar omdat het vrouwtje “te” vaak hun etensbak aanvult.
  Er ligt weleens een dood vogeltje Op de plaats, maar dit vogeltje heeft zich Helaas te pletter gevlogen tegen de glazen pui. En de poezen… die snuffelen eraan en lopen door.

 2. Wij hebben regelmatig Ghost ( zo noemen we hem omdat zij spierwit is) en lappie (omdat hij bont is) op bezoek en komen telkens langs met een muis die ze naar huis brengen. Leuk en geen bezwaar. De katten van de buren doen hun werk en verder niets. Vogels, eekhoorns en veel ander klein grut hebben we zat dus herken dit niet zo ;-)

 3. Abraham van Heusden

  Brussels gelEUter weer!
  Bij ons zijn de enige vogels die slachtoffer worden de koolmezen (of andere van gelijke omvang) die zich tegen onze ramen bewusteloos vliegen.
  POK hoor ik dan.
  Komt wel bij en vliegt dan verder denk ik dan.
  FOUT want binnen 0,000001 seconde hebben twee eksters, of kraaien, of kauwen, allemaal door Brussel als slachtoffer gekwalificeerd, het diertje verscheurd en opgevreten!
  Katten zijn voor dat tijdverdrijf veel te intelligent en, toegegeven, te lui en afgezien van een sporadisch jachtavontuurtje ook te verwend.
  Abraham.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ik heb zwarte vleermuissilhouetjes op de ramen van de serre geplakt, scheelt flink wat lijkjes. Hoor ik toch een ‘pok’ dan snel ik naar buiten en breng het slachtoffertje in veiligheid. Of naar de vuilnisbak, al naar gelang. Geen slachtpartijen in ‘my backyard’.

 4. Yolande van Lith

  Poezen moeten klimmen en klauteren op het dak en muizen vangen, daar zijn ze goed in! Heerlijk om ze te zien sluipen via de daken en dakgoten op zoek nar en muisje. Wij blij, geen muizen meer, maar vogeltjes, daar moeten ze van afblijven. Als ik ze spot in de tuin, onder de beuk, laag op de grond, in de aanslag om een vogeltje te vangen, trek ik de schuifpui open en hard dicht en weg is de poes, dat mogen ze niet van mij. Ik ben blij met alle vogels in de tuin, zo leuk om ze bezig te zien, daar mag geen poes aan te pas komen…….

 5. Mijn 3 katten lopen lekker buiten en gewoon met de kippen door de tuin. Vogels vinden ze wel interessant, maar de hooizolder van de buurman heeft de voorkeur. En voor de rest, die twee sukkels uit ‘Tilburg’ hebben moment of glory gehad…

 6. Katers en poezen aan de lijn?

  Ach, zolang een huisdier van mijn buren uit mijn tuin blijft vind ik het prima.
  Zo zorg ik heel waakzaam dat niemand last heef van mijn huisdier; mijn vogelspin.

  Diervriendelijke groet,

 7. Leuk om te lezen vind ik, dat Renée gewoon van alle diertjes houdt!! Net als ik overigens. Super lief en erg leuk om te lezen hoe alle beestje goed verzorgd en beschermd door haar worden. Een vrouw naar mijn hart! Lieve groet!

 8. Windmolens zijn de grootste vijand van vogels. Maar wordt ons biet verteld. Evenzo de vissen die door de windmolenparken op zee sterven. Ach het is maar wat je duurzaam noemt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven