Aardbeien met rabarbermascarpone

vr 22 mei 2020

Categorieën: ,

“Kijk!” hield de echtgenoot een stapeltje stevige rabarberstelen omhoog. Zowaar, de groentenafdeling in de supermarché bleek ineens weldadig goed gesorteerd met vers voorjaarspul van lokale kweek. Alsof ook de in de afgelopen maanden onzichtbaar gebleven groentes en fruitsoorten uit hun confinement waren verlost. “En dit dan!” wees ik verheugd naar een bakje aardbeien van om de hoek. Het gaf een beetje een Alice-in-Wonderland-gevoel. Bij de visafdeling had ik ook al zomaar Bouchot-mosseltjes kunnen scoren, de lekkerste die er zijn. En bij de wijnen kon ik zowaar zomaar m’n favoriete prosecco van onze Italiaanse buren uit het schap trekken. Het moest niet gekker worden. Dat werd het wel. Bij de zuivel viel er zowaar weer eens een kuipje mascarpone te bemachtigen. Over het toetje voor vanavond hoefde ik dus niet lang na te denken: een verrine (zo heet dat nou eenmaal deftig, maar het mag ook gewoon in een bakje hoor) van aardbeien, rabarber en mascarpone. Glaasje favoriete bubbels erbij en het feestje is compleet.

Ingrediënten:
500 gram rabarber
500 gram aardbeien
250 gram mascarpone
150 gram kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
sap van een ½ citroen
1 dl water

Bereiding:
Snij de uiteinden van de rabarberstelen en trek (of schil met de dunschiller) de harde draderige buitenkant eraf. Snij de stelen in stukken van zo’n 2 centimeter.
Doe 1 dl water in een ruime pan, doe de suiker en het citroensap erbij, breng even aan de kook en voeg de rabarber toe. Laat met het deksel schuin op de pan in een paar minuten (3 à 4) gaar koken; de rabarber moet nog ‘beet’ hebben en mag geen pap worden.
Neem een kom waarop een zeef past, giet de rabarber af in de zeef, zodat de kom het kookvocht opvangt. Laat een kwartiertje staan, zodat de rabarber goed uitlekt. Leg de zeef met de rabarber op een bordje en zet een half uurtje weg in de koelkast.
Laat intussen de mascarpone op kamertemperatuur komen in een andere kom. Doe er de zakjes vanillesuiker bij en roer door. Giet er daarna – scheutje voor scheutje en onder goed roeren – wat rabarberkooknat bij, net zo lang tot er een mollige room ontstaat. Laat ook die een half uurtje staan in de koelkast.
Haal de kroontjes van de aardbeien, snij ze in tweeën en doe ze in de kom met het overgebleven kooknat. Zet die eveneens een half uurtje weg in de koelkast.
Dan is het tijd om te serveren. Verdeel de rabarber over de bodems van vier brede glazen, of vier glazen bakjes. Verdeel de mascarponecrème als een dikke laag er bovenop. Vis de aardbeien met een vork uit het kooknat (of giet ze af in een schone zeef) en verdeel ze eveneens over de glazen. Een glaasje bubbels erbij maakt er een feestje van.

10 gedachten over “Aardbeien met rabarbermascarpone”

 1. christiane dirix

  Thanks voor dit overheerlijke recept
  Met rabarber uit eigen tuin en heerlijke aardbeien van de kweker uit de buurt is dit echt iets om vrolijk van te worden in Corona tijden.
  Christiane Dirix uit Hasselt (België)

  1. Christiane, woon je nog in Hasselt of ben je van daar afkomstig en woon je nu in Frankrijk. Dat laatste is mijn geval. Sinds een jaar in het Zuidwesten van Frankrijk.

 2. Lekker om er wat verkruimelde amarettikoekjes over te strooien.
  Zelf bakken is niet zo moeilijk!
  Je bent toch al in de sfeer met die Prosecco!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven