Cirque du jardin: regen en muizenoorkes

za 23 mei 2020

Jullie zeggen veldsla & wij zeggen muizenoorkes, jullie zeggen ui & wij zeggen ajuin. Van een peen heeft iemand met Vlaamse wortels nog nooit gehoord. Maar heb je ’t over te veel regen in de tuin, dan verstaan we mekaar, Vlamingen Nederlanders, niét verkeerd. Zuid-Frankrijk heeft zijn schare slecht weer gehad de laatste dagen.
Met geen concerten meer te zingen had ik plotseling zeeën van tijd. In het eerste weekend van de Corona lockdown werd er dan ook enthousiast gewerkt in onze groentetuin. Er ging van alles de grond in, zelfs alle zaadjes nog over van vorig jaar deden onze jongens (11 en 12) in kleine potjes. De camion met een volledig Corona-proof kweker erin, kwam gemaskerd en behandschoend met prachtige stekjes tot aan de deur: tomaten (allongées & coeur de boeuf), aubergine, sla (krulsla, kropsla en muizenoorkes), courgette (longues & rondes) en, we denken vooruit, broccoli en artisjok om volgend jaar van te smullen.

Niet meer zo potent
We hadden een super tijd, zo fijn met de hele familie aan de slag in de tuin. En nu maar groeien, en voldoende water geven. Mijn man had een bewateringssysteem aangelegd, dus alle plantjes lekker aan het bloeien in de zon. Tot toen de hemelsluizen opengingen, de regen bleef dagen achter elkaar doorspetteren. De tomaten zijn inmiddels niet meer zo content, de aubergine heeft natte voetjes gekregen, de sla niet genoeg zon, … aiai, het resultaat van onze noeste tuinarbeid ziet er inmiddels niet meer zo potent uit…

Véritable scandale
Ook de bomen hebben er genoeg van. Meer dan een uur zijn mijn man en ik bezig geweest om een groot net over de kersenboom te spannen, op de ladder, met elk een bezem in de hand om dat kleverige spinnenweb over de boomtop te hevelen. Het was een waar cirque du jardin. En trots dat we waren dat de vogels onze net rijpe rode kersen niet zouden kunnen stelen. IJdele hoop, er is niets roods meer over nu, alle kersen zijn bruin en gebarsten. C’est un véritable scandale! Trouwens voor de vogelaars onder jullie die zich zorgen maken dat die beestjes met hun pootjes blijven haken; het net hangt tot op de grond, ze kunnen er niet onder (en uiteraard ook niet in!) en ze weten verdomd goed dat ze niet te dichtbij moeten komen, die slimme Vlaamse gaaien.

Voor de kersen is het te laat
Dus het is nu echt wachten op beter weer, en ’t is nog niet gedaan, he. Deze week komt er nog geschrei vanuit de lucht. Komende week doen we yoga in de tuin met een plastiek onder onze mat, speel ik gitaar en zing liedjes onder het afdak van het terras. Koud is het gelukkig niet, en ’t klaart snel op, dan hebben we weer een paar dagen zon en herstelt de groentetuin zich wel. Maar voor de kersen is het te laat, en de veldsla laat z’n muizenoorkes hangen.

Micheline Van Hautem, www.michelinemusic.com , chanteuse & Gîte de la Cigogne, Côte d‘Azur.

8 gedachten over “Cirque du jardin: regen en muizenoorkes”

  1. Lettre de mon jardin… Zalig beschreven, jammer voor de falende opbrengst. En dit terwijl in andere oorden de oogst evenmin slaagt door een tekort aan water.

  2. Renée de Gans

    Wat een enig verhaal en heel herkenbaar. De zon komt komt zeker en vast terug Micheline, dan blijf je sproeien …..

  3. Mirjam van Asten

    Doe jullie wel voorzichtig op die ladder! Voor je het weet lig je beneden en breek je nog wat.
    In Nederland snakken de planten en bomen naar water, misschien kunnen jullie zakjes regenwater naar ons sturen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven