Actualités: dit speelt er

ma 8 juni 2020

Categorieën:

Le Var: herkozen burgemeester verdachte
Deze week staat Ferdinand Bernhard(68) voor de rechter in Marseille (Bouches-du-Rhône). Opgeleid als kaakchirurg is hij al sinds 1989 burgemeester van Sanary-sur-Mer (17.000 inwoners, Le Var) en hij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen op 15 maart met 68% van de stemmen herkozen. Hij trok ten tijde van de ‘confinement’ nationale aandacht met zijn besluiten dat je maar 10 meter van je huis buiten mocht zijn en dat de aankoop van slechts één baguette onvoldoende reden was om het huisarrest te schenden. Na ophef trok hij die besluiten weer in. Nu moet hij zich verantwoorden als verdachte van gesjoemel. Privé-ritjes in de auto ‘van de zaak’, misbruik van de gemeentelijke creditcard, het inschakelen van gemeenten-ambtenaren bij het verkrijgen van een bouwvergunning voor zijn villa, de promotie van zijn maîtresse binnen het ambtelijk apparaat, hetgeen voor haar een salarisverhoging van € 2.000 naar € 4.000 betekende.

Eco-boetes vrijwel verdubbeld
De boete voor het op straat gooien van maskers (mondkapjes), wegwerphandschoenen én peuken gaat van € 68 naar € 135.

Frankrijk staat garant
Van alle Europese landen heeft Frankrijk het meeste geld beschikbaar gesteld als staatsgarantie voor bankleningen aan ondernemingen. Er hebben – tot nog toe – 490.000 bedrijven van de regeling gebruik gemaakt, de Franse staat heeft zich voor € 93 miljard garant gesteld. Ter vergelijking: Spanje: € 63,1 miljard, Verenigd Koninkrijk € 34,8 miljard, Duitsland € 28 miljard en Italië 22,4 miljard.

Een paar corona-cijfers
In de afgelopen 24 uur overleden in Frankrijk 13 mensen aan het virus. Dat is het laagste cijfers sinds 14 maart. Er liggen minder mensen in de ziekenhuizen, het aantal genezen verklaarden steeg opnieuw.
In de regio Le Sud/PACA was 30 maart de zwartste corona-dag, met 206 overlijdens. Dat komt neer op 77% meer dan in 2019 en 36% meer dan in 2018, op die ene dag.
Tussen 1 en 18 mei van dit jaar was – in vergelijking met 2019 – ondanks corona het ‘algemene’ sterftecijfer in de Alpes-Martimes (-3,9%) en Le Var (-8,3%) lager, in het departement Bouches-du-Rhône met 6,4% hoger. Op nationaal niveau steeg het aantal sterfgevallen tussen 1 maart en 30 april met 26%, vergeleken met 2019. Sinds 1 mei ligt het aantal overleden zieken in Frankrijk juist 4% lager dan in 2019.

Demonstraties tegen racisme en politiegeweld
Ofschoon de demonstraties verboden waren, werd er zaterdag in tal van steden geprotesteerd tegen racisme, politiegeweld en racisme binnen de politie-gelederen. Volgens officiële tellingen waren in Marseille 4.000 demonstranten op de been, in Nice 2.500. De ‘distanciation sociale’ (1 meter) werd niet overal in acht genomen.
In 2019 is de IGPN (Inspection Générale de la Police Nationale), ‘la police de la police’, 1.460 onderzoeken begonnen naar gewelddadig optreden en racisme door en bij de politie. Een stijging van 23,7% ten opzichte van 2018.

Andere corona-cijfers
Een enquête van onderzoeksbureau Odoxa zou uitwijzen dat een derde van de Fransen tijdens de confinement zwaarder is geworden. Ze zijn met gemiddeld 3,2 kilo aangekomen.
Het aantal regelmatige gebruikers van alcohol zou met 6% tot 51% zijn gedaald, in de categorie rokers zou sprake zijn van een daling van 4%. Er zou ook minder vet (-3%) en minder zout (-5%) gegeten zijn tijdens het ‘huisarrest’.

1 gedachte over “Actualités: dit speelt er”

  1. Een uitzondering op de regel: ons alcohol gebruik is niet bepaald gedaald de laatste maanden, haha. En het cafe in Uzes trekt zich niet veel aan van de 1-1.5m afstand. Ja de tafeltjes staan misschien 1 meter uit elkaar, maar als er 4 of meer personen aan zitten is de afstand te verwaarlozen. Tja….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven