Actualités: dit speelt er

vr 12 juni 2020

Categorieën:

De grens open? Macron spreekt
Zondag 14 juni om 20 uur een tv-toespraak van president Macron. Ongetwijfeld ook over het opengooien van de grens. Zeker na het desbetreffend advies van de Europese Commissie staat vrijwel vast dat de grens op 15 juni heropend wordt. Ondertussen ging het gerucht dat de president overwogen zou hebben af te treden. Vervroegde verkiezingen uitschrijven en dan met een nieuw mandaat herkozen worden. Om alsnog zijn voorgenomen hervormingen door te voeren. Volgens zijn woordvoerster is deze optie nooit ter sprake gebracht.
Van Nice naar Corsica
Sinds 11 juni is de haven van Nice weer open. Corsica Ferries hervat de veerdienst Nice-Corsica op 1 juli. Voordien alleen een bootverbinding Toulon-Corsica.
Noodtoestand beëindigd
Op 10 juli wordt de sanitaire noodtoestand opgeheven. Daarna 4 maanden een transitieperiode waarin de regering per decreet specifieke maatregelen kan nemen, mocht dat nodig zijn.
Corona in bedwang
De corona-cijfers zijn de voorbije dagen verder verbeterd. Minder mensen in de ziekenhuizen, minder patiënten in zorgwekkende toestand, meer mensen genezen verklaard.
Economisch herstel gaat lang duren
Volgens de Banque de France zijn in het eerste trimester van dit jaar 500.000 banen verloren gegaan. De bank rekent voor 2020 met 1 miljoen werklozen erbij, in 2021 zitten meer dan 10 miljoen mensen zonder werk. Pas halverwege 2022 zou de economie terug zijn op het niveau van voor de corona-crisis.
Toerisme in de regio
De toeristische sector in de regio Le Sud/PACA heeft voor € 1 miljard aan door de staat gegarandeerde leningen afgesloten.
Club Med in Opio (Alpes-Martimes) heropent 5 juli. De maximale bezettingsgraad zal 70% zijn.
Handboeien op straat
Er is veel onrust in het hele land: ondanks corona en een samenscholingsverbod, anti-racisme betogingen en demonstraties (ook in Nice en Marseille) tegen politiegeweld en racisme binnen de politie. De minister van Binnenlandse Zaken heeft per direct het gebruik van de nekklem bij arrestaties verboden en agenten die zich rascistisch uitlaten, worden voortaan ‘automatisch’ geschorst. De politievakbonden organiseren tegendemonstraties, onder meer door gezamenlijk hun handboeien op straat te leggen. De agenten voelen zich in de steek gelaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven