Vakantietip (met filmpje)! Gieren spotten in de Verdon en de Vercors

vr 12 juni 2020

Door Rémi de Ridder

Ik wist het allemaal niet, maar als je door mevrouw Vonk, de hoofdredactrice van deze site, ergens op uitgestuurd wordt leer je vanzelf wel bij. Gieren? Dat was nou niet het eerste waaraan ik dacht toen me werd aanbevolen (zeg maar opgedragen) eens een tripje te maken langs de bovenloop van de Gorges du Verdon. Daar was ik al eens onderlangs met een kano doorheen gepeddeld (klik hier voor m’n vorige avonturen) maar gierspotten vond ik wel een hele nieuwe uitdaging, zullen we maar zeggen. En ik heb ze gezien, zeg maar gerust laag over me horen gieren. Zo indrukwekkend maak je het niet gauw mee. Dankzij een re-introductieprogramma waarmee in 2005 werd begonnen, huist er tegenwoordig een kolonie van zo’n 300 à 450 vale gieren in de Verdon (Alpes-de-Haute-Provence). De omstandigheden zijn gunstig, er is voedsel voldoende en er mag niet op de beschermde vogelsoorten gejaagd worden. Ook andere giersoorten laten zich daardoor verleiden om er te nestelen; er huizen nu vier giersoorten in dit natuurgebied, en dat komt nergens anders in Frankrijk voor.
“Dat is mooi, want de gier is één van de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld”, vertelt Sylvain Henriquet van de LPO Verdon (vogelbescherming), “in India zijn ze sinds het eind van de vorige eeuw bijna uitgestorven, in Afrika leggen ze bij bosjes het loodje door het gif dat olifantenstropers overal neergooien. In Frankrijk is sinds eind 19e eeuw het gif ter bestrijding van vossen en beren de oorzaak van massale gierensterfte.”
Alleen in de Alpes-de-Haute-Provence komen nu nog vier giersoorten voor. De vale gierenkolonie is de enige in de regio PACA. En ook de enige die het vooralsnog goed doet; van de andere drie giersoorten zijn er pas een paar paartjes, met een enkel jong, gesignaleerd.
Nou, ik heb ze gezien, en ‘gevoeld’, zo lag vlogen die gieren over. Een meer dan indrukwekkende ervaring.
Kom zelf maar kijken, want dat mag weer. Met in acht neming van de vereiste sociale maatregelen natuurlijk. Er is een makkelijke wandeling vanaf de parkeerplaats tegenover de Chapelle in Rougon, van zo’n twee uur, geleid door een gids. Klik hier voor meer info en inschrijving.
Even een hapje eten in Rougon:
Auberge du Point Sublime, Entree des Gorges, +33)(0)4 92 83 60 35, www.auberge-pointsublime.com Met recht een subliem punt, op de rechter oever, in het hart van de Gorges du Verdon. Sinds 1946. Lekker terras.
Pizzeria Jean louis, 1 Route Départementale, +33(0)6 08 61 28 80;
La Terrasse, Le Village, +33(0)4 92 61 23 48.

Ook in de Drôme

Nog meer gieren kun je spotten in de Drôme Provençale. Bijvoorbeeld middels een echte bergwandeling, het Sentier du Vercours d’Archiane in de Pré-Alpes. Je begint op 766 meter en bereikt een hoogte van 1.137 meter. Het gebied dankt zijn faam aan de Maquis du Vercors die er in 1944 een Vrije Republiek uitriepen. Maar nu gaat het vooral om de unieke flora en fauna, je komt er korhoenen, steenbokken en dus ook die gieren tegen, die met hun vleugelspanwijdte van soms wel 3 meter diepe indruk maken. En je weet je omringd door de schitterende natuur van het regionale park Vercors. De wandeling is beslist een uitdaging, het Office du Tourisme raadt nadrukkelijk aan de kaart IGN 3237OT mee te nemen. Je start in Archiane, via de Hauts Plateaux du Vercors kom je het carrefour de l’Aubaise. Een tocht die 5,1 km lang is en waarvoor je zo’n 2,5 uur moet uittrekken. Klik hier voor alle info.
Lunchen doe je bij de Refuge d’Archiane, hameau Tresohenu-Creyers, +33 (0)4 75 21 24 47 http://www.archiane.fr/accueil_refuge.htm
Les Petits Fourneaux, 8 Rue Joseph Reynaud in Die, +33(0)4 75 21 00 94 http://lespetitsfourneaux.com
La Petite Auberge, 13 Ave. Sadi Carnot in Die, +33 (0)4 75 22 05 91.
Wel vooraf even checken of ze open zijn.

Alvast een voorproefje? Klik hier voor een indrukwekkende video!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven