Actualités: wat er speelt

ma 22 juni 2020

Categorieën:

De ideeën van het ‘burgerparlement’
Het heet de ‘Convention citoyenne’, ten tijde van de Gele Hesjes bedacht door president Macron. In de praktijk: 150 door het lot aangewezen Fransen (van 16 tot 80 jaar) bespreken de toekomst van het land en doen voorstellen. Een soort burgerparlement. Dat nu uitvergaderd is, en een rapport heeft ingediend.
Hun voorstellen zijn vooral milieugeboden.
– Op de autoroutes een maximumsnelheid van 110 km/uur.
– Subsidie voor huis-isolatie.
– Subsidie voor ‘schone’ auto’s.
– Verbod op binnenlands vliegverkeer als de reis per trein binnen 4 uur gemaakt kan worden.
Maar hun ideeën behelzen ook om ‘ecocide’ (milieu-misdrijf) als specifieke vermelding aan het Wetboek van Strafrecht toe te voegen. En de strijd tegen klimaatverandering in de grondwet op te nemen.
President Macron heeft tijdens het oproer van de Gele Hesjes toegezegd alle voorstellen van die Convention citoyenne’ serieus te overwegen. Hij zou nu aan een referendum denken. Probleem is dan wel dat in de Franse grondwet staat dat een referendum kan, maar alleen als de gestelde vragen met slechts ja of nee beantwoord kunnen worden.
De Convention heeft ook gesproken over werktijdverkorting: een 4-daagse werkweek van 28 uur, met behoud van salaris. Dat idee heeft het eindrapport niet gehaald.
Vakantietip: télépéage via je smartphone
Vinci autoroutes komt met een nieuwe ‘badge télépéage’ met Bluetooth, die je simpel en snel met je smartphone kunt activeren. Onder de naam Ulys is de badge verkrijgbaar bij meer dan 500 verkooppunten in Frankrijk, waaronder supermarkten, automobielbedrijven en Vinci-servicepunten langs de snelwegen. Met zo’n kastje aan boord zoef je probleemloos en doorgaans zonder al teveel oponthoud langs de péages. Nu kun je dus ook je Ulys activeren als je ‘m nodig hebt, zonder een langlopend abonnement te hoeven afsluiten. Ook al is dat op het laatste nippertje, als je al bijna op de autoroute zit; met een paar klikjes kun je doorrijden. Voor meer info: klik hier.
Download de app voor jouw mobiel.
Google Play Store: klik hier.
Apple Store: klik hier.
Disneyland Parijs: vanaf 15 juli
Attractiepark Disneyland bij Parijs heropent op 15 juli. Een van de grootste toeristische plekpleisters van Europa. Er zullen beperkende maatregelen gelden. Géén ‘ontmoetingen’ met mascottes, geen avondspektakels.
Corona-optimisme
In de afgelopen 24 uur geen nieuwe dodelijke corona-slachtoffers in de regio Le Sud/PACA. Ook overige cijfers rechtvaardigen optimisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven