Het zal je vrouw/man maar wezen

ma 22 juni 2020

Categorieën: , , ,

Door Peter Hooft

Heb ik geloof ik weleens eerder opgetikt: ik heb een rare belangstelling voor kleine kwesties met grote gevolgen. Het zal best een afwijking zijn.
Van de week stuitte ik op een echtelijke twist in Cogolin, dat toeristisch gezegende dorp in Le Var. Een ruzie in de huiselijke kring, so what?
Nou, je hebt daar dus een Mme. Audrey Rondini-Gilli die door haar man om politieke redenen voor de rechter is gesleept. Wat speelt: mevrouw is aan de vooravond van de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen (28 juni) van de rechtse partij Les Républicains overgelopen naar de extreem-rechtse plaatselijke afvaardiging van het Rassemblement National, het vroegere Font National van de familie Le Pen.
En dat is tegen het zere been van haar echtgenoot, de chirurg Eric Rondini-Gilli. Hij (en hun kinderen) willen niets te maken hebben met extreem-rechts en betogen dat ze nu op straat en elders worden lastiggevallen en uitgescholden omdat hun familienaam met die ideologie in verband wordt gebracht. Geen pretje, kan ik me zo voorstellen.
De pater familias is nu naar de rechter in Nîmes gestapt. Zijn eis: echtgenote en moeder Rondine-Gilli moet onder haar ‘meisjesnaam’ verder, haar moet verboden worden de familienaam in de politiek te gebruiken. Volgens haar man gaat het anders om misbruik: de familie staat hoog aangeschreven en is allerminst als extreem-rechts bekend.
Ik heb gelukkig een ordinaire familienaam maar ik kan me wel iets voorstellen bij die gang naar de rechter van de chirurg. Voor de rechter in Nîmes lijkt het me ook geen akkefietje: wie is de ‘eigenaar’ van een familienaam binnen het huwelijksrecht? Geen idee.
Ik zou er wel bij willen zijn als dat gezin aan het ontbijt zit. En dan zeggen: ook politiek maakt meer kapot dan je lief is.

1 gedachte over “Het zal je vrouw/man maar wezen”

  1. Chaque maison a une croix (maar dan hoe het in Frankrijk echt gezegd wordt). Maar wie eigenaar van familienaam is, is wel interessante materie. Denk toch ‘de man’…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven