Actualités: wat er speelt

ma 29 juni 2020

Categorieën:

‘Groen’ wint de gemeenteraadsverkiezingen
In 4.820 gemeenten (15% van het totaal aantal) was er gisteren de 2e ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. Die was nodig als er in de eerste ronde (15 maart) geen kandidaat 50% (of meer) van de stemmen had gescoord. Die 2e ronde werd een zegetocht voor de ‘groene’ partij EELV (Europe Écologie-Les-Verts) die in tal van gemeenten (waaronder Lyon, Bordeaux en Straatsburg) de burgemeesterszetel veroverde. Hierbij zij aangetekend dat de opkomst van de kiezers mede als gevolg van corona-angst historisch laag was, met 44,3%. In 2014: 63,5%.
De grote verliezer was de LREM (La République en Marche) van president Macron. Maar die jonge partij heeft nog nauwelijks een structuur op gemeentelijk niveau. Bij de vorige raadsverkiezingen bestond de partij nog niet. Premier Philippe won weliswaar in Le Havre, maar hij was formeel geen kandidaat van de LREM.
De premier heeft nu dus twee functies. Als Macron hem als minister-president handhaaft, en dat zal haast wel want hij is een stuk populairder dan het staatshoofd zelf, laat Philippe het bestuur van Le Havre de facto aan zijn voorganger over.
De PS (Parti Socialiste) behield met de burgemeesters Annie Hidalgo en Martine Aubry de grote steden Parijs en Lille. Marseille krijgt voor het eerst in 25 jaar ook een links gemeentebestuur.
Het Rassemblement National (RN), het ex-Front National, veroverde 1 stad met meer dan 100.000 inwoners: Perpignan. In de regio Le Sud/PACA leverde het RN stemmen in.
In Nice werd burgemeester Estrosi herkozen, in Aix-en-Provence Maryse Joissains (1942) voor de 5e keer. Opmerkelijk want ze werd door de rechtbank in Montpellier tot 6 maanden voorwaardelijk veroordeeld, plus een jaar onverkiesbaarheid. De zaak speelt nog in hoger beroep, dus mocht ze – als niet definitief veroordeelde – toch aan de verkiezingen meedoen.
Autoroutes: geen 110 km/uur
President Macron heeft gereageerd op de voorstellen van de – door loting aangewezen – 150 leden van de Convention citoyenne, een ‘burgerparlement’ dat hij instelde ten tijde van de Gele Hesjes.
Hij is er vóór dat in de grondwet komt te staan dat Frankrijk tegen klimaatverandering en voor biodiversiteit is. Eind 2021 zou over een grondwetswijziging een referendum gehouden kunnen worden.
De president denkt dat het ‘nieuwe’ misdrijf écoside in het internationaal strafrecht thuishoort en niet eerst en alleen in het Franse.
De president wil geen 4% belasting over dividenduitkeringen heffen. Frankrijk moet aantrekkelijk blijven voor buitenlandse investeerders.
De president is tegen een landelijke maximumsnelheid van 110 km/uur. Dat zou per regio bekeken moeten worden.
Ex-premier Fillon: 2 jaar cel
Oud-premier Fillon, die 5 jaar onder president Sarkozy diende en die volgens toenmalige peilingen grote kans maakte zelf president te worden, is vandaag tot 2 jaar cel en 3 jaar voorwaardelijk veroordeeld, hij mag tevens 10 jaar niet in een openbare functie verkozen worden. Zijn vrouw kreeg 3 jaar voorwaardelijk. Beiden kregen ieder een boete opgelegd van € 375.000. Wegens gesjoemel met overheidsgeld. In essentie: mevrouw Fillon werd riant betaald als de assistente van haar man, terwijl ze hooguit af en toe thuis de telefoon zou hebben opgenomen. Het echtpaar is meteen in hoger beroep gegaan. Ex-president Sarkozy hangen ook 2 rechtszaken boven het hoofd.
’t Is nog ‘stil’ aan de Côte d’Azur
Vooralsnog laten Russische, Amerikaanse en Chinese toeristen het aan de Côte d’Azur afweten. Hoteliers en restaurateurs zijn diep bezorgd. Het toerisme aan de Côte gaat in een gewoon jaar om 11 miljoen bezoekers die voor een omzet van € 1 miljard zorgen. Hotels en restaurants zijn aan de kust de belangrijkste economische motor. Ook campings gaan zwaar gebukt onder corona-angst. Die zouden in deze periode van het jaar (eind juni) al voor 60% bezet moeten zijn, het is nu – gemiddeld – 15%. Aldus cijfers van het Comité Régional du Tourisme.

1 gedachte over “Actualités: wat er speelt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven