Nieuwe signalen op de Zuid-Franse huizenmarkt

di 30 juni 2020

Categorieën: ,

Door Peter Hooft

Tijdens de confinement was de Franse huizenmarkt vrijwel tot stilstand gekomen. Nu we gelukkig in een nieuwe fase zijn beland, is de vraag hoe de Zuid-Franse huizenmarkt reageert. Hiernieuwde belangstelling, vraag & aanbod, de prijsontwikkeling? Vijf vragen aan makelaar/taxateur Rob Brink.

1. Interesse van potentiële kopers?
“Toen op 2 juni de reisbeperkingen werden versoepeld en het weer mogelijk was voor de meeste Fransen om zich te verplaatsen binnen heel Frankrijk ontstond er een golf van aspirant-kopers, hoofdzakelijk uit de grote steden in midden en Noord-Frankrijk. Het leek wel of iedereen naar het platteland in het zuiden wilde verhuizen. Vanaf 15 juni ging de grens open en meteen dienden ook steeds meer buitenslandse belangstellenden zich aan. Nog niet zoveel Noren en Engelsen, die hebben nog een quarantaineverplichting als ze weer in hun land terugkeren, maar wel veel Nederlanders, Duitsers en Belgen.”

2. En die mensen zijn op zoek naar?
“ Vooral naar vrijstaande en liefst landelijk gelegen woningen. Het zou heel goed kunnen dat de belangstelling voor huizen op het platteland structureel zal gaan toenemen. Steeds meer mensen lijken de grote dichtbevolkte stedelijke gebieden te willen ontvluchten, uit angst voor een volgende pandemie. En velen hebben tijdens de lock-down ook het telewerken ontdekt wat ook weer een extra positief effect heeft op de vraag naar landelijk gelegen woningen.”

3. Is er voldoende aanbod in die sector?
“Nou, er is wel sprake van een kleine daling van het aanbod. Je hebt mensen die zich als verkoper terugtrekken, omdat ze er tijdens corona achter zijn gekomen dat ze toch liever op het platteland blijven.”

4. Dus de huizen daar worden duurder?
“Ik denk dat de prijzen in landelijke gebieden niet gaan dalen en in sommige streken zelfs iets kunnen stijgen. In elk geval, wat ik nu voor het eerst in jaren meemaak: veel kopers betalen de vraagprijs! Die ontwikkeling had ik niet voorzien.”

5. Wat zegt dat over een toekomstige prijsontwikkeling?
“Wat de prijzen op de middellange termijn gaan doen is nog lastig te voorspellen. Uiteraard zal de gemiddelde koopkracht afnemen door de economische recessie als gevolg van het coronavirus. Daardoor zal de vraag afnemen, met name naar tweede- en vakantiehuizen. Aan de andere kant zou het heel goed mogelijk zijn dat dit gedeeltelijk wordt gecompenseerd door extra vraag door zowel Franse als buitenlandse kopers naar vrijgelegen woningen op het platteland. Zoals ik al zei: mocht er zich weer een pandemie voordoen dan zit men liever in een buitenhuis in Le Var of aan de Côte d’Azur dan in een drukke stad. Dat de hypotheekrente een klein beetje is opgelopen, zal – denk ik – niet zo’n invloed hebben op de vraag naar koopwoningen.”

Rob Brink is directeur van makelaarskantoor New Home, met vestigingen in Lorgues, Fayence en Sainte-Maxime. www.new-home.fr

6 gedachten over “Nieuwe signalen op de Zuid-Franse huizenmarkt”

  1. Zelfde geldt voor de ‘Spaanse’ kant van de kust, en vooral het achterland…..goedkoper dan de Côte d’Azur, meer te zien en zelfde klimaat.

  2. Hetzelfde hoorde ik goed een maand geleden van een vriendin in België, actief in de immo wereld. Inwoners van de grote steden Antwerpen, Gent, Brussel bezoeken enkele huizen en gaan, zonder afbieden op de prijs, akkoord om gelijk tot aankoop over te gaan, bang dat ze achter het net vissen bij aarzelen ! Eigenaars van losstaande woning “ten velde” zijn de grote winnaars in de post-coronatijd.

  3. Toen ik de foto boven dit artikel zag, schrok ik even: het leek een beetje op een foto van iemand op een bidprentje na overlijden… Gelukkig is Rob nog springlevend, naar blijkt.
    Hopelijk blijft er nog interesse voor kleine appartementjes dichtbij zee in een rustige groene wijk bestaan, dan kan ik tenminste ook nog voor een goede prijs verkopen in de toekomst!

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Met Rob gaat het prima, sinds hij met ons te maken heeft ;-) Neem ff contact met hem op over die appartementjes. Zij contactgegevens staan bij het stukje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven