Politieke trammelant om een toilet

di 21 juli 2020

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Zoals ik hier eerder op tikte: ik ben geen francofiel maar kleine relletjes in dit malle land, ze kunnen me er niet genoeg zijn. Een beetje grappenmaker heeft in een mum van tijd z’n hele repertoire op een goudschaaltje aangereikt gekregen. (Even tussendoor en van een iets andere orde: volgens Bruno Lemaire, de minister van Economische Zaken, krijgen we nu uit ‘Brussel’ € 40 miljard subsidie toegestopt. ‘We’, Frankrijk dus. Ik reken Zuid-Frankrijk tot Zuid-Europa en denk: kom maar op met die poen. We hoeven niks terug te betalen? Mooi zo).
Ik wilde het hebben over Bargemon, best een aardig dorp in Le Var dat zich graag als cultureel en tevens artistiek hoogtepunt profileert. Dan weet je het wel. Het dorp ligt op 500 meter hoogte.
Wat er speelt?
De bakkerij annex snack, net geopend, moet weer dicht. Niks corona, maar politiek en administratief gedoe, niveau onbetaalbare humor, als je ervan houdt.
Bij de gemeenteraarsverkiezingen werd burgemeester Yves Bacquet met 46 stemmen verschil verslagen door Nadine Decarlis. Die op 3 juli om 10 uur ’s avonds (!) als zodanig werd ingehuldigd. Tot dat moment was Bacquet de chef van het dorp en ’s ochtends had hij nog even gauw de bakkerij de vergunning verleend om open te gaan. Werk voor minstens 3 dorpelingen.
Maar ja.
Zo’n burgemeester kan wel van alles, maar er is altijd nog een hoger geplaatst departementaal gezag dat zich strikt aan de regels houdt. Bij die lui moet je een maand van tevoren toestemming vragen als je je winkeltje wilt open. Dan komen ze even kijken, misschien niks beters te doen. De verslagen burgemeester tekende op zijn laatste dag als ‘maire’ zijn akkoord, hij nam die voorgeschreven maand niet in aanmerking, vast met het oogmerk zijn opvolger meteen met ellende op te zadelen.
De bakker dacht dus hij goed zat, toestemming van de burgemeester om te beginnen. Maar toen kwamen alsnog de departementale inspecteurs langs die op kantoor al hadden vastgesteld dat er een ‘incompleet dossier’ speelde. Ze stelden vast dat de handgreep op het invalidentoilet op de verkeerde muur zit, het ‘arrêt’ van de vertrokken burgemeester werd vernietigd, de bakkerij moest dicht. Er zijn in Bargemon geen overige ‘commerces’ met een invalidentoilet.
Madame Decarlis, de nieuwe burgemeester, heeft nu het probleem waarop haar voorganger hoopte. Driehonderd dorpelingen hebben inmiddels een petitie getekend waarin opening van de bakkerij geëist wordt. Mevrouw la maire kan geen kant op. Zo’n dossier moet ‘compleet’ zijn en dat invalidentoilet is ook een hele kwestie.
Ex-burgemeester Bacquet bemoeit zich nergens mee.

3 gedachten over “Politieke trammelant om een toilet”

  1. Gisteren nog door gereden. Het viel mij al op dat de bakker dicht zat.. Leuk om nu te weten waarom dat is. Vanavond gaan we in Bargemon een hapje eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven