Het corona-weekrapport in cijfers

wo 22 juli 2020

Categorieën:

Woensdag 22 juli
Er bestaat in Frankrijk grote bezorgdheid over een eventuele 2e golf van corona-ellende. De regels zijn aangescherpt, het voornaamste is dat je nu in winkels een mondkapje (‘masque’) moet dragen. In een aantal gebieden is de R-factor (taux de reproduction) nadrukkelijk opgelopen, de mate waarin één zieke anderen kan besmetten. Volgens de autoriteiten is er nog (?) geen sprake van zo’n 2e golf. Maar in de voorbije week liep het aantal nieuwe besmettingsgevallen met 4.961 op. Sinds eind maart is nu bij 177.338 mensen in Frankrijk corona vastgesteld. Ook het sterftecijfer liep deze week weer op. Met 140 doden tot 30.170.
In de ziekenhuizen zijn nu 6.440 (-501) besmette mensen opgenomen. Van hen worden er 430 (-37) beademend. Positief: in de afgelopen week konden 1.137 corona-getroffenen weer naar huis. In totaal zijn in Frankrijk 79.723 personen genezen verklaard.

In de regio LeSud/PACA werden 247 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld. Sinds de uitbraak van de crisis zijn 18.403 met het virus in aanraking gekomen. Het sterftecijfer liep in de voorbije week met 5 op tot 952. Er verblijven nu 450 (-7) coronapatiënten in de ziekenhuizen. Van hen worden er 23 (-1) beademend. Er zijn nu 5.574 (+39) personen genezen verklaard weer thuis.

Alpes-de-Haute-Provence: 3 ziekenhuis, 0 beademing, 13 doden, 131 genezen.
Hautes-Alpes: 5 ziekenhuis, 0 beademing, 18 doden, 130 genezen.
Alpes-Maritimes: 37 ziekenhuis, 1 beademing, 187 doden, 748 genezen.
Bouches-du-Rhône: 319 ziekenhuis, 19 beademing, 559 doden, 3.332 genezen.
Le Var: 80 ziekenhuis, 3 beademing, 137 doden, 975 genezen.
Vaucluse: 6 ziekenhuis, 0 beademing, 38 doden, 258 genezen.

La Drôme: 25 ziekenhuis, 1 beademing, 129 doden, 514 genezen.
Corsica: 11 ziekenhuis, 1 beademing, 59 doden, 248 genezen.
Monaco: 0 ziekenhuis, 0 beademing, 4 doden, 100 genezen.

In de regio Bretagne is de R-factor (verspreidingsrisico) het hoogst en dan vooral in het departement Finistère. Daar gaat het om 3,1.

Met 1,55 qua R-factor geldt ook voor de regio Le Sud/PACA de code rood.

Spoorwegmaatschappij SNCF biedt reizigers de mogelijkheid voor het instappen vrijwillig hun temperatuur te laten opnemen.

Volgens Santé Publique France ligt de mortaliteit tussen maart en mei 16,6% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De minister van Sport sluit niet uit dat er een nieuw confinement voor stadions komt. Nu mogen er 5.000 toeschouwers zijn.

In Nice mag er tussen 22 en 7 uur niemand het strand op. Jongeren vierden er alcoholische feesten, geen respect voor de distanciation sociale.

Onder druk van de Assemblée Nationale heeft de regering toegezegd gratis mondkapjes te verstrekken aan mensen met een gering inkomen. Circa 2 miljoen Fransen krijgen de kosten van de ‘masques’ vergoed door de ziektekostenverzekering.

De zwaarst getroffen regio’s voor wat besmettingen betreft zijn Ïle de France en Grand-Est en in die regio dan vooral de departementen Bas-Rhin, Haut-Rhin en Moselle.

3 gedachten over “Het corona-weekrapport in cijfers”

  1. uw bijdragen lees ik graag, en altijd met voorrang…’k geniet van -af en toe- humoristisch geladen verhalen…. Zou het mogelijk zijn ook Covid-19 info te vermelden over de omgeving Toulouse / St Gaudens richting Biarritz (Occitanie)? Met veel dank voor het vele, oh zo nuttige werk en een hartelijke groet, Feyona

  2. Ik durf het bijna niet te vragen, want ik ben vast niet de eerste. Mijn dochter en gezin willen mee, en zijn er van overtuigd dat er een formulier moet worden om de grens over te mogen..Ik heb geen idee welk formulier dat zou moeten zijn…

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Dag Ella,
      Op het ogenblik zijn er geen speciale formulieren nodig voor Frankrijk. Maar het kan zijn dat dat anders wordt als het virus weer oplaait. Zorg in elk geval wel voor een mondkapje voor iedereen, dat is nu op steeds meer plekken verplicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven