Actualités: wat er speelt

za 25 juli 2020

Categorieën:

Corona-zorgen nemen weer toe
Nadat er in binnen 24 uur 1.130 nieuwe besmettingsgevallen zijn geconstateerd neemt de druk op de autoriteiten toe om mondkapjes ook op straat verplicht te stellen. Bijvoorbeeld in Cannes is dat al zo. Het verspreidingsrisico zou volgens de Agence Santé Publique in de voorbije week naar 26% zijn opgelopen, in de weken daarvoor was dat 18 en 11 procent. Het aantal besmettingen stijgt, maar er liggen 590 mensen minder in de ziekenhuizen en 9 patiënten minder moeten beademd worden. A.s. woensdag weer ons complete weekoverzicht.
Inmiddels heeft de regering aangekondigd dat er 40 miljoen gratis ‘masques’ per post worden toegezonden aan circa 7 miljoen huishoudens met een schraal inkomen.
Passagiers kunnen zich nu op alle Franse vliegvelden gratis laten testen. Passagiers uit 16 landen moeten zich vanaf vandaag verplicht aan zo’n test onderwerpen.
De regering raadt dringend af naar Spanje te reizen, en dan met name naar de regio Catalonië. De grens is (nog?) niet dicht.

Weer & verkeer
Het is opnieuw druk op de wegen naar het zuiden, tijdens de piek (midi) bedroeg het aantal files 621 km. Code rood van verkeersinformatiedienst Bison Futé. Voor alle info (ook in het Engels): klik hier.
De 2 volgende zaterdagen (1 en 8 augustus) geldt de code zwart. Misschien zal het meevallen, er zijn immers veel minder buitenlandse toeristen met Frankrijk-plannen.
De departementen Le Var en Bouches-du-Rhône hebben besloten dat de maximum snelheid op tweebaanswegen zonder middenberm op 80 km/uur gehandhaafd blijft. Was 90 eerder km/uur. De regering in Parijs onder leiding van toenmalig premier Philippe besloot tot 80 km/uur, tegen de zin van president Macron. Het besluit vormde achteraf gezien zo ongeveer het begin van de ‘opstand’ van de Gele Hesjes.
De premier besloot de maximumsnelheid op dit soort wegen voortaan aan de departementen over te laten. Ze konden tussen 80 en 90 km/uur kiezen. Le Var en Bouches-du-Rhône hebben nu voor 80km/uur gekozen.
Bij een temperatuur van ruim boven de 30 graden en een mistral van 50/km uur is gevaar van natuurbranden groot. Daarom zijn veel bossen en bergketens in de departementen Le Var en Bouches-du-Rhône tot verboden gebied verklaard.

‘Narcobanditisme’ grijpt om zich heen
Cynisch gezegd: het gaat weer lekker fout in onze omgeving. Ten tijde van de ‘confinement’ (lockdown) was het – althans op straat – betrekkelijk rustig wat betreft de drugsbendes (in het Frans: ‘narcobanditisme’) die elkaar om hun marktaandeel bevechten. In Marseille, volgens de statistieken de gevaarlijkste stad van Europa, haalt een desbetreffende moord amper nog het nieuws. Te gewoon. Met een gemiddelde van nu 20 per jaar. Het aantal gewonden ligt veel hoger, er wordt niet altijd dodelijk raak geschoten met een kalasjnikov, het populairste wapen in deze kringen.
De bendes hebben nieuwe fronten geopend. In andere departementen dan de Bouches-du-Rhône waaronder Marseille valt. In Le Var is er dit jaar al een paar keer bloed gevloeid in La Seyne-sur-Mer en in Toulon werd eergisteren een automobilist (‘défavorablement connu par la police’) voor de ogen van zijn vrouw en kinderen doodgeschoten. Volgens lokale media was hij een ‘caïd’ in de drugswereld van Marseille.
In Nice (Alpes-Maritimes) is er sprake van een benden-oorlog in de (achterstands) wijk Les Moulins. In één maand 3 ‘fusillades’ (schietpartijen) op klaarlichte dag. De burgemeester heeft nu in Parijs geregeld dat er een 60 man sterk peloton van de CRS (Compagnie Républicaine de Sécurité, soort Mobiele Eenheid) in Nice aan de slag gaat. Vandaag is premier Castex met 2 ministers in Nice on nadere maatregelen te bespreken.

Familieberichten
Een kleinzoon van de actrice Catherine Deneuve (1943) en haar toenmalige echtgenoot, de regisseur Roger Vadim (1928-2000), is in Parijs opgepakt op verdenking van het lidmaatschap van een Italiaanse bende valsemunters. Volgens justitie gespecialiseerd in vrijwel perfect nagemaakte biljetten van € 50.

De internationaal vermaarde operazangeres Monique Borelli (59) is in haar huis in Châteauneuf-le-Rouge (bij Aix-en-Provence) door haar 18-jarige zoon doodgestoken. De sopraan en haar man beschuldigden hun zoon van diefstal van geld, waarop deze eerst zijn vader in elkaar sloeg en daarna zijn moeder doodstak. De zoon verblijft voorlopig in een psychiatrische inrichting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven