Actualités: wat er speelt

zo 26 juli 2020

Categorieën:

Bekentenis brandstichter kathedraal
Een 39-jarige vluchteling uit Rwanda heeft vannacht bekend dat hij vorig weekeinde de beroemde kathedraal Saint-Paul et Saint-Pierre in Nantes in de fik heeft gestoken. Hij was al eerder verhoord, maar alleen als getuige. Hij is de man die op de avond dat de brand op 3 plekken in het gebouw uitbrak – als vrijwilliger werkzaam voor het bisdom – de kerk had afgesloten. In de loop van de week bleek uit videobeelden dat er al brand was toen de kathedraal door hem op slot werd gedaan.
Het gaat om iemand die sinds 2012 in Frankrijk verblijft en wiens asielverzoek tot drie keer toe is afgewezen. Hij moest het land verlaten, vanaf maart dit jaar was hij illegaal in Frankrijk. Het bisdom heeft zich altijd over hem ontfermd. Behalve een soort conciërge was hij ook de assistent van de priesters tijdens missen.
Er hangt hem maximaal 10 jaar cel boven het hoofd. Over zijn motief is nog niets bekend gemaakt.
De omvang van de culturele schade wordt steeds duidelijker. Behalve het eeuwenoude orgel is het gebrandschilderde venster met het portret van Anne de Bretagne en het schilderij ‘Saint-Clair geneest de blinden’ van Hippolyte Flandrin (1809-1864) onherstelbaar aangetast. Saint-Clair was de eerste bisschop van Nantes (3e eeuw).
Het zal naar schatting 3 jaar duren voor het gebouw in oude luister is hersteld.

Een hete week
Météo France voorspelt voor Zuid-Frankrijk een hele week met hoge temperaturen. Het zal hier en daar 40 graden worden.

Evenement met 12.000 toeschouwers
Grote verontwaardiging in heel Frankrijk over het evenement Cinéscénie gisteravond in het pretpark Le Puy du Fou (dat historie als thema heeft) in Les Epasses in het departement Vendée. Afgesproken was: 5.000 toeschouwers verdeeld over 3 tribunes die door plexiglas gescheiden zouden zijn. Er kwamen echter 12.000 mensen, de meesten wel met een mondkapje.

In Parijs was het ook weer gevaarlijk druk met massa’s vooral jongeren die pratend, zingend en drinkend op de kades langs de Seine plaatsnamen.

Rond de Golfe de Saint-Tropez wordt steen en been geklaagd over feesten in villa’s. Clubs en discotheken mogen nog steeds niet heropend worden en dus verplaatst het feestgedruis zich naar gehuurde villa’s. Buurtbewoners zijn de overlast beu.

Anti-drugsbeleid strenger
Op werkbezoek in Nice heeft premier Castex onder meer gezegd dat er een wet komt die bepaalt dat iedereen die op drugsgebruik (van hasj tot cocaïne) betrapt wordt, meteen een zogeheten forfaitaire boete van € 200 krijgt. In de praktijk: de rechter komt er niet meer aan te pas.

4 gedachten over “Actualités: wat er speelt”

  1. Nou dat is dus duidelijk stank voor dank . Denk dat ze dit voorlopig even niet meer doen. Hoe jammer voor goedwillende vluchtelingen .

  2. Domme man, waarschijnlijk in ‘n bui van ” wat moet ik nu ” tot deze rare actie gekomen. Duidelijk niet over nagedacht , maar hij beseft niet welke schade hij aangericht heeft. Zowel economisch als cultureel, en z’n mede lotgenoten zeker niet geholpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven