Bos- en natuurbranden: oppassen (met spectaculair filmpje)

zo 2 augustus 2020

Categorieën:

Het ‘seizoen’ voor bos- en natuurbranden is nadrukkelijk aangebroken. Eerder deze week ging 165 ha, in vlammen op bij Anglet in de Pyrenées Atlantiques, dit weekeinde 70 ha. in de Ardèche bij Saint-Marcel-Lès-Annonay. Ongeveer 70 mensen moesten geëvacueerd worden, 300 pompiers kregen het vuur onder controle. Er werden Canadairs en andere blusvliegtuigen ingezet. Zaterdag was het raak in de Gard, langs de autoroute A9 tussen Nîmes en Milhaud. Er ging 30 ha. verloren, van de 150 pompiers raakten er 4 gewond. Justitie gaat ervan uit dat deze brand die op 3 plaatsen uitbrak, is aangestoken.
Het risico op nieuw onheil is heel groot. De hitte houdt aan en volgens Météo France komt de mistral eraan.
In de departementen Bouches-du-Rhône en Le Var zijn veel bossen en bergmassieven uit voorzorg tot verboden gebied verklaard.
Voor de departementen La Drôme en de Ardèche geldt nog steeds de alarmcode oranje met betrekking tot een ‘canicule’ (hittegolf).
De vloot van blusvliegtuigen in Frankrijk is bejaard. Drie maanden geleden heeft de direction générale de la sécurité civile et de la gestion des crises (DGSCGC) besloten de Tracker blusvliegtuigen definitief uit de lucht te halen wegens een door ouderdom niet meer reparabel defect aan het landingsgestel. Er zijn nu nog slechts acht Dash vliegtuigen en twaalf Canadairs over om bosbranden mee te blussen. Hoe dat spektakel in zijn werk gaat ziet er zo uit: klik hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven