Actualités: wat er speelt

za 1 augustus 2020

Categorieën:

Zwarte Zaterdag: 760 km file
Vanmiddag rond midi stond er 760 km file op de Franse wegen. De eerste ‘zwarte zaterdag’, volgende week (8 augustus) de tweede. Die lengte valt relatief mee. In ‘gewone’ jaren gaat het om ongeveer 1.000 km. Vanwege corona zijn er betrekkelijk weinig buitenlandse toeristen, dat verklaart het verschil. Niettemin liepen hier en daar de vertragingen hoog op. Bijvoorbeeld op de A7, de Autoroute du Soleil, vergde het traject Lyon-Orange 4 uur en 20 minuten, onder normale omstandigheden 1 uur en 30 minuten.

Meer verplichte mondkapjes
De regering heeft nu ook de prefecten van de departementen de mogelijkheid geboden een mondkapjesplicht op straat op te leggen. Burgemeesters hadden dat recht al. In onder meer Cannes en Lille is het al zover, alleen gemaskerd over straat. In Nice wordt het mondkapje vanaf maandag verplicht, maar alleen in die delen van de stad waar veel toeristen komen.

Macron: vakantie in Le Var
President Macron en zijn echtgenote vieren opnieuw vakantie in het presidentiële buitenverblijf Fort Brégançon in Bormes-les-Mimosas (Le Var). Het echtpaar zou er een week of twee willen logeren. Het wordt geen lanterfanten. Volgens de persdienst van het Élysée in Parijs gaat het om ‘studieuze vakantie’. Het staatshoofd heeft zijn ministers gezegd dat ze tijdens hun vakantie bereikbaar moeten blijven en eventueel snel naar Parijs moeten kunnen terugkeren.

De flitspalen zijn terug
Langs de Franse wegen staan zo’n 4.100 flitspalen waarvan er ten tijde van de Gele Hesjes ongeveer 500 door de actievoerders buiten werking waren gesteld. Nu doen ze het vrijwel allemaal weer. Tot ongenoegen van de Ligue de défence des conducteurs, de belangenbehartiger van de automobilisten, met 1,1 miljoen leden. De Ligue meent dat de ‘radars’ niet aantoonbaar aan de verkeersveiligheid bijdragen, maar dat het om pinautomaten van de staat gaat. Tussen 2004 en 2019 zouden ze de kas van de overheid met € 10 miljard hebben gespekt.

De Fransen blijven in Frankrijk
De Fransen voldoen aan het dringende verzoek van de regering om de zomervakantie dit jaar in eigen land door te brengen. Volgens een studie van ADN Tourisme, de nationale federatie van toeristische organisaties, blijft 86% van de Fransen die vakantie vieren, binnen de landsgrenzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven