De mooiste Franse dorpen in het Nederlands

di 4 augustus 2020

Door Peter Hooft

(klik op de foto om te vergroten)

We vertellen hier met enige regelmaat over ‘les plus beaux villages de France’. Nogal wiedes, die mooiste dorpen zijn altijd wel een visite en dus een vakantiet(r)ipje waard. Het is een soort eretitel als je wordt toegelaten tot het selecte gezelschap van die ‘plus beaux villages’, gemeentebesturen zijn er maar wat trots op. Ook natuurlijk omdat zo’n ‘erkenning’ publiciteit oplevert, toeristen trekt en de lokale economie stimuleert. De titel wordt door de Association Les plus beaux villages de France (sinds 1982) niet zomaar toegekend. Om te beginnen mogen er in zo’n dorp maximaal 2.000 mensen wonen (met dit aantal wordt overigens nogal flexibel omgesprongen), moeten er minstens 2 ‘beschermde’ bezienswaardigheden of monumenten zijn en de gemeenteraad moet het ermee eens zijn dat gestreefd wordt naar de erkenning. Want je hebt ook gemeenten die liever onontdekt blijven, wat moet je met dat toerisme? Dat geeft maar onrust.
Als alles oké is, komt de Association serieus kijken. Ze hanteert een stuk of 25 criteria in de sfeer van het erfgoed, de architectuur, de stedenbouw en de omgeving. Is men voldoende onder de indruk, dan wordt de titel toegekend. Mind you, hij kan ook weer afgepakt worden. Bijvoorbeeld in het geval van lelijke nieuwbouw.
Ik heb weleens contact met de Association en van de week vroeg Mme Anne Gouvernel me of ik wel wist dat er ook een Nederlandse vertaling is van de gids van haar organisatie. Nee, wist ik niet. Uitgegeven door de ANWB. Ik ben al zo lang uit Nederland weg dat ik zelfs niet wist dat de wielrijdersbond tegenwoordig ook in boeken doet. De ANWB is de Wegenwacht, zoiets heb ik altijd gedacht.
Mme Gouvernel stuurde met ‘De allermooiste dorpen van Frankrijk’ toe en ik moet zeggen: een schitterend verzorgde uitgave, 270 pagina’s met goed en veel fotowerk en belangrijker: er staat in wat je wilt weten. Beetje geschiedenis, niet te missen bezienswaardigheden en plekjes (ook in de omgeving) en eet- en logeeradressen. Ik ken een aantal van die dorpen en ik bevestig graag dat de informatie behoorlijk up-to-date is. Ik bedoel, een vrij jong restaurant staat er ook gewoon in. En ik vind dat Cora Bastiaansen een knappe vertaling heeft afgeleverd.
De allermooiste dorpen van Frankrijk. Uitgeverij ANWB. € 19,99.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven