15 augustus: weer feest!

wo 12 augustus 2020

Categorieën: ,

Door Maria Edelman

Eerst maar even een waarschuwing: zaterdag de 15e is in Frankrijk een officiële feest- en dus vrije dag. Tegenvaller voor de Fransen dat de 15e dit jaar op een zaterdag valt. Geen extra vrije dag. Maar gerede kans dat veel winkels – vooral ’s middags – gesloten zijn.
We vieren zaterdag in Frankrijk Maria Hemelvaart, ‘l’Assomption de Marie’. Van oorsprong een religieus feest dat sinds 1639 de allure van een nationaal ‘fête’ heeft.
Hoe zit dat?
Nergens staat genoteerd dat de Heilige Maagd het op 15 augustus qua lichaam en geest hogerop zocht. Historici gaan ervan uit dat het verhaal begint bij de toenmalige bisschop van Jerusalem, ene Juvénal (412-458), die op of omstreeks die datum zijn nieuwe kerk ‘De Heilige Maagd’ doopte.
Slaan we nu een hele reeks eeuwen over.
We hadden in Frankrijk koning Lodewijk XIII (1601-1643) die het blijkbaar best aardig deed, hij staat in de boeken als ‘Le Juste’ bekend. Maar na 20 jaar huwelijk was hij nog steeds kinderloos, althans hij had geen zoon. Altijd een probleem in monarchale kring, in die tijd. Vermoedelijk met in het achterhoofd de legende van Maria Hemelvaart op 15 augustus riep hij in 1637 alle parochies op om op die datum processies en gebeden ter ere van de Heilige Maagd te regelen. Met als smeekbede: doe me een zoon. En inderdaad: een jaar later was hij de trotse vader van Lodewijk XIV (1638-1715), de latere ‘Zonnekoning’ die van party’s wist en die behalve bij de ‘beau monde’ van Parijs ook elders in Europa kabaal maakte.
Zijn vader was zo blij met zijn troonopvolger dat hij verordonneerde dat 15 augustus voortaan een nationale feestdag zou zijn. Dat is nu dus nog steeds zo. Terwijl het aantal christelijke gelovigen in Frankrijk sterk gedaald is, zullen ook zaterdag weer bijna overal processies door de straten trekken en speciale missen gevierd worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven