‘Een Frans interieur is ouderwets’

ma 17 augustus 2020

Categorieën: , ,

Door Rémi de Ridder

Vier vragen aan Nannie Duiker van Woninginrichting Frankrijk , hét adres voor advies over en de aankoop van het interieur van uw (2e) huis in Frankrijk: https://www.woninginrichting-frankrijk.nl

Is een Frans interieur anders?
“In een Frans interieur staan grovere meubels. Het zijn vaak grote banken en stoelen van (nep)leer of bekleed met een sfeerloze stof. De inrichting in veel te vol wat het rommelig maakt. Fransen kunnen eenvoudigweg niets weggooien. Voor dat dressoir van oma is dan ook altijd nog wel een plek in huis te vinden. Door dit alles is een Frans interieur in onze ogen ouderwets.
Wij, Nederlanders en Vlamingen, houden meer van lichte kleuren, fijne meubels en natuurlijke materialen. De inrichting moet ruimtelijk zijn en een gevoel van vrijheid en openheid geven. Zeg maar de Scandinavische stijl.”

Dus je niet aanpassen aan de Franse ’smaak’?
“Nee, natuurlijk niet. Ook je huis in Frankrijk is je eigen huis, dus je moet je er prettig voelen. Dit betekent een inrichting die bij je past en dat is voor de meeste Nederlanders en Vlamingen nou net niet de Franse smaak. Ook als je je huis verhuurt, moet je de inrichting ruimtelijk en licht houden. Dit komt beter over op een verhuursite en wordt meer gewaardeerd door de huurders, zelfs door Fransen, zeg ik er maar even bij, dan een met brocante volgestouwd huis.”

En de prijskaartjes?
“De meubels in Frankrijk zijn van een andere kwaliteit dan wij gewend zijn en zoals ik al zei ook niet onze smaak. De prijzen liggen daarentegen niet lager of zelfs hoger. Natuurlijk heb je in Frankrijk ook mooie meubelwinkels met voornamelijk design- meubels. Met een design-prijskaartje. Bedragen die de meeste eigenaren niet willen of kunnen uitgeven voor de meubels in hun vakantiewoning en al helemaal niet als de woning ook verhuurd wordt.”

Waar kopen?
“Mijn ervaring is dat de meeste Nederlanders en Vlamingen het niet kunnen vinden in Frankrijk. Niet alleen als het om stijl, kwaliteit en prijs gaat maar vaak ook omdat ze de meubelwinkels eenvoudigweg niet kunnen vinden of de winkels geen enkele uitstraling hebben en er meer uitzien als een rommelschuur. Maar ook het kopen van de meubels in Nederland of Vlaanderen kan lastiger zijn dan je denkt. Elke weekend de meubelboulevards aflopen, het zoeken naar de juiste combinaties en sfeer, het in de gaten houden van levertijden. Hoe regel je het transport naar Frankrijk? Dat is nou net het aardige van mijn vak. Zodra ik een beeld van iemand en zijn of haar huis heb, niet alleen qua sfeer, wil ik ervoor kunnen zorgen dat de inrichting van dat Franse huis binnen een dag geregeld is. Altijd spannend, maar echt mooi werk, want ik ben wat ze noemen een ‘mensenmens’.”

6 gedachten over “‘Een Frans interieur is ouderwets’”

  1. Wat een onzin zeg… Hoe kun je een land afkraken. Heb je een andere smaak… Oke. Richt je huis in zoals je het zelf mooi vind.. Maar ga geen land en zijn inwoners bij de grond afkraken omdat Frankrijk Frankrijk is. Dus volgens u een Scandinavisch interieur voor Vlamingen en Nederlanders in Frankrijk. Krijg daar een hoog Ikea gevoel bij.

  2. Er zijn hier prima winkels met keuze naar ieders smaak . Kijk naar David, ‘n keten door heel Frankrijk . Goede meubelen en keuze voor ieders smaak. Modern, oubollig , noem maar op en hele goede kwaliteit en service. Kijk rond en je komt alles tegen.

  3. Martijn Vorstenbosch

    Habitat heeft prachtige meubels. Combineren met bijvoorbeeld een mooie Originele Franse terras tafel met marmeren blad (€80 op de Brocante) en je bent klaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven