Actualités: wat er speelt

do 20 augustus 2020

Categorieën:

Corona: nieuw ‘dagrecord’
In het afgelopen etmaal zijn er in Frankrijk 3.776 nieuw besmettingsgevallen vastgesteld. Een ‘dagrecord’, als je daarover in dit verband kunt spreken. Plus 78 nieuwe ‘foyers’ (clusters, besmettingshaarden).
Dat er niettemin iets minder mensen in het ziekenhuis liggen, zou ermee te maken hebben dat de nieuwe patiënten meestal jonger zijn dan die ten tijde van de eerste golf. En die ‘jongeren’ (15-40 jaar) zouden minder ernstige klachten hebben.

Nice: nu de hele stad ‘gemaskerd’
In Nice gold een mondkapjesplicht al voor bepaalde delen van de stad. Vooral die waar veel toeristen komen, Le Vieux Nice, de Promenade des Anglais, de haven. De prefect van het departement Alpes-Martimes (die erover gaat) heeft de gemeente nu toestemming gegeven het ‘masque obligatoire’ (verplicht mondkapje op straat) per direct voor de hele stad af te kondigen.

Huwelijk van de Europese ‘president’ gecancelled
De trouwerij van Charles Michel, ex-premier van België en nu president van de Europese Raad (de vergadering van EU-regeringsleiders) gaat niet door. Hij zou zaterdag in het huwelijk treden in het dorpje Montmeyan (vlakbij de Gorges du Verdon in Le Var), in de omgeving waarvan hij een 2e huis heeft. De Franse president Macron, toch op vakantie in Le Var, zou erbij zijn. Het feest gaat niet door. Michel vreest dat de Belgische regering besluit Frankrijk, of bepaalde departementen, tot een ‘rood’ coronagebied te verklaren. Dat zou impliceren dat hij na terugkomst in Brussel in quarantaine moet. Dat risico wil Michel niet lopen.

Scholen later open?
Onderwijsbonden maken zich grote zorgen over ‘la rentrée’, het nieuwe schoolseizoen vanaf september. Men pleit voor uitstel van hervatting van het onderwijs. De scholen zouden nog niet klaar zijn voor onderwijs onder nieuwe omstandigheden. Het debat gaat er ook over of de leerlingen ‘gemaskerd’ in de klas moeten zitten.

Macron: geen totale ‘lockdown’
In een interview in weekblad Paris-Match sluit president Macron een tweede ‘confinement (‘lockdown’) vooralsnog uit. Het land zou economisch niet opgewassen zijn tegen ‘Frankrijk op slot’.

Finale Champions League: grote zorgen in Parijs
Zondag de finale van de Champions League, Paris Saint-Germain (PSG) tegen Bayern München. Of PSG wint of verliest, er komt zondagavond gedoe in de stad, zoals dat ook al het geval was na de gewonnen halve finale tegen RB Leipzig. Feest, amper ‘masques’, géén ‘distanciation sociale’ van 1 meter.
De autoriteiten vrezen dat het zondagavond uit de hand loopt.

En route: opnieuw druk weekeinde
Verkeersinformatiedienst Bison Futé houdt het voor morgen (vrijdag) voor het hele land op de code oranje voor de richting zuid-noord. Terugkerende vakantiegangers. Zaterdag geldt de code rood voor zuid-noord voor heel Frankrijk, maar voor het zuid-oosten (vooral de regio Le Sud/PACA) óók voor
verkeer noord-zuid. Het méditerrane vakantieseizoen is nog niet voorbij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven