Te koop: het huis van commissaris Maigret

wo 19 augustus 2020

Categorieën: ,

Door Maria Edelman

(klik op de foto om te vergroten)

Goed, een misleidende kop boven dit stukje. Moet kunnen als je in de crime-scene verzeild raakt. Het appartement van commissaris Maigret is op de Boulevard Richard-Lenoir in Parijs. Staat bij mijn weten helemaal niet te koop. Maar ik weet niet zeker of iedereen Georges Simenon (1903-1989) nog kan ‘plaatsen’, de in het Belgische Liège (Luik) geboren uitvinder van de psychologische ‘thriller’ en de schepper van commissaris Maigret. Ik vind: een van de beste schrijvers van de vorige eeuw, ik herlees zijn 75 Maigret-romans en 28 andere verhalen met graagte.
Simenon begon met Maigret als feuilleton in de krant. Ik weet het niet, maar het zou me niet verbazen dat hij juist daardoor pas op latere leeftijd de erkenning kreeg die hij verdiende. Literatuur in zo’n krant, nee, zo waren de literaire cultuurbobo’s niet met elkaar getrouwd.
Soit. Ik moet het over heel iets anders hebben.
In Cagnes-sur-Mer (Alpes-Maritimes) staat een huis te koop, dat qua marketing onder de aandacht wordt gebracht als ‘het kleinste huis van de Côte d’Azur’. Dat zal misschien kloppen, met 25 m2.
Maar het is óók het huis dat Simenon in 1956 aan zijn toenmalige echtgenote Denise cadeau deed.
Iedereen die ‘Maigret’ gelezen heeft, weet dat Simenon meer dan iets met ‘het zuiden’ te maken had. Detectives die zijn commissaris vanuit Parijs naar het Île de Porquerolles, naar Bandol voerden, naar Marseille, Toulon…, ik ben vast niet compleet.
Simenon verbleef met enige regelmaat in Cagnes-sur-Mer. Als hij er kwam logeren vroeg hij vooraf aan vrienden om het huisje voor te bereiden op zijn komst, bijvoorbeeld door in de winter de open haard alvast aan te steken. Dat gebeurde een keertje iets te enthousiast, zodat Simenon bij aankomst op de brandweer stuitte die een schoorsteenbrand aan het blussen was.
De schrijver leefde er een teruggetrokken bestaan, bestelde er maaltijden per telefoon die thuisbezorgd werden. Volgens mij had je ‘à emporter’ toen nog helemaal niet, en zeker geen Ubereats of hoe heet dat. Hij was zijn tijd ver vooruit.
Dat geringe pandje in Haut-de-Cagnes staat al een tijdje in de etalage. De vraagprijs is van € 180.000 naar € 120.000 gezakt. Er moet dan ook flink verbouwd worden, met name het dak is gammel. De bestaande inrichting is zo ongeveer naar de ideeën van Mme Maigret, de klassieke huisvrouw naar wie soms terugverlangd wordt.
Niet door mij hoor…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven